Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Άρχισε η αμφισβήτηση του πανευρωπαϊκού μηχανισμού

Σκεπτικισμός από Λίπσκι, Ρουμπινί και ...Ρεν!

.protothema.gr
Μπορεί χθες να πραγματοποιήθηκε ένα πραγματικό πάρτι στις αγορές, με «νωπές» ακόμα τις θετικότατες εντυπώσεις όλων (;) από το πακέτο – μαμούθ που ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι ως «ασπίδα» για την ευρω-οικονομία, όμως μόλις καταλάγιασε ο αρχικός ενθουσιασμός άρχισαν και πάλι να ακούγονται φωνές αμφισβήτησης! Φωνές και απόψεις απαισιόδοξες ...

Με πρώτη αυτή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ John Lipsky ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, ουσιαστικά αμφισβήτησε τη δυναμική του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, χαρακτηρίζοντάς τον μεν ως «σημαντικό βήμα», λέγοντας όμως παράλληλα ότι θα χρειαστεί καιρός έως ότου αξιολογηθεί και πάντως θα πρέπει οι «αδύναμες χώρες του ευρώ» να επιταχύουν τις κινήσεις τους στο μέτωπο της μείωσης χρέους και ελλειμμάτων.

Και δεν μίλαγε μόνο για την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως για Ισπανία και Πορτογαλία, για τις οποίες ζήτησε επιτακτικά να εφαρμόσουν μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τις ίδιες χώρες αλλά και για τη Γαλλία και την Ιταλία (!) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Ο οποίος δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα ότι στο προσεχές Εκοφίν σις 18 Μαΐου θα εξετασθούν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από την Ισπανία και την Πορτογαλία! Συμπληρώνοντας πως και η Γαλλία και η Ιταλία «πάσχουν» από υψηλό χρέος ...

Κάτι που επεσήμανε και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νομπελίστας Οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί!!!

Την ίδια ώρα η γνωστή και μη εξαιρετέα Moody’s, στελέχη της οποίας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να μας ... υποβαθμίσουν περαιτέρω, δηλώνει ότι κρίνει «πιθανή» μια ανάλογη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας. Κατά μία ή και δύο βαθμίδες!

Και οι πιέσεις συνεχίζονται ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: