Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πεταλωτής: Συγκεκριμένα τα μέτρα κατά της ατιμωρησίας


«Το αίσθημα της ατιμωρησίας το προσλαμβάνει η κυβέρνηση όπως και οι πολίτες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι συγκεκριμένα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές για τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών.
Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει έλεγχος των δημόσιων λειτουργών και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και σε χαμηλό, όπου υπάρχει παραβατικότητα και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού και γίνεται σκληρή δουλειά να αναδειχθούν όλες οι περιπτώσεις παραβατικότητας στα υπουργεία.

Επιπλέον, είπε ότι οι εξεταστικές επιτροπές ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ότι η εξεταστική για την οικονομία θα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, όπου θα πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Για την πρόταση του κ. Κ. Παπούλια για τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να το επεξεργαστεί, γιατί υπάρχουν και νομοτεχνικά προβλήματα και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας.

Όσον αφορά στο «πόθεν έσχες», επισήμανε ότι ήδη συζητείται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία ώστε το "πόθεν έσχες" των πολιτικών να είναι στα πλαίσια του πραγματικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων τους και όχι μια τυπική διαδικασία.

Σχετικά με την πρόταση για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι πραγματικά ένα ζήτημα που διασύρει την πολιτική ζωή του τόπου μας και σημείωσε ότι δεν γίνεται πράξη η υποχρέωση των βουλευτών, που υπάρχει και σήμερα, να αίρουν τη βουλευτική ασυλία όπου δεν υπάρχει πολιτικό αδίκημα.

«Βεβαίως και το σκεφτόμαστε», είπε ο κ. Πεταλωτής για την περιστολή της κομματικής επιχορήγησης και τόνισε ότι «εμείς είμαστε αυτοί που συναινούμε και θεωρούμε επιβεβλημένο να μπει τάξη στα οικονομικά των κομμάτων». Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχει πρόταση του πρωθυπουργού όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, για πλήρη έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε τότε διαφορετική θεώρηση επί του θέματος.

Ακόμη, όσον αφορά στην πρόταση του κ. Α. Σαμαρά για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, είπε ότι η στη συνάντηση των αρχηγών, η κυβέρνηση απάντησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου και ότι από μόνο του είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, που δεν βοηθάει σε τίποτα.

Για ανασχηματισμό, μέτρα, οικονομία

«Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πρόκειται να δεχτούμε, συναίνεση όμως και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων όχι απλώς τη δεχόμαστε, αλλά και την αποζητούμε», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για ανασχηματισμό.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αν απαιτηθούν κι άλλα μέτρα θα σημαίνει ότι θα έχει αποτύχει και θα παραιτηθεί και εάν αυτό θα συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης συνολικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω μέτρα». Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν «είναι επαρκή ώστε να βγούμε από την κρίση με βάση το πρόγραμμά μας».

Ερωτηθείς σχετικά με την τροπολογία που πέρασε την περασμένη Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «τον όρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σαφώς και δεν τον δεχόμαστε και θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε όλοι μας ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούμε ή όχι με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στο κράτος να μην χρεοκοπήσει».

Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

«Εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότερα επιτόκια θα είναι μια ευκαιρία και για μας να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς.

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει και τροποποίηση των ήδη ληφθέντων σκληρών μέτρων προς το καλύτερο, αν ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι για άλλες χώρες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως και ότι «όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε».

«Η κυβέρνηση έδωσε πρωτοφανή και πολυμέτωπο αγώνα στους κόλπους της ΕΕ για την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας και την αφύπνιση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και κατέδειξε ότι η Ελλάδα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στην πρωτοφανή επίθεση των ανεξέλεγκτων διεθνών αγορών εναντίον του ευρώ και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Για ΕΛΑΣ και τους 3 νεκρούς στη Marfin

«Το δημόσιο ήθος επανορθώνεται όταν βρεθούν οι ένοχοι και όταν γίνει αυτό θα υπάρξει και δικαίωση. Η ΕΛΑΣ κάνει με πολύ καλό τρόπο τη δουλειά της και θα φανεί στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξαν παραιτήσεις σε επίπεδο Αστυνομίας σχετικά με τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της ΜΑΡΦΙΝ.

«Για όσους γνωρίζουν και όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τις συνθήκες που έγινε αυτό το απαράδεκτο τραγικό γεγονός, αντιλαμβάνονται αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό», είπε ο κ. Πεταλωτής. «Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα για αυτές τις τρεις δολοφονίες και τότε μπορούμε να καταλογίσουμε ή όχι ευθύνες», πρόσθεσε.

Για δηλώσεις Σαμαρά

Ο Γ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού της ΝΔ ότι δεν διαφωνεί με το μηχανισμό, αλλά με τα συγκεκριμένα μέτρα, τόνισε πως ενώ ο κ. Α. Σαμαράς ζητεί συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, όμως στην πράξη φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ και τι πολιτική στάση πρέπει να κρατήσουν σήμερα.

«Όταν ζητάμε συγγνώμη θα πρέπει να το εννοούμε, ακόμα περισσότερο και όταν θέλουμε να κάνουμε προτάσεις να είναι πιο επικεντρωμένες στο συμφέρον του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: