Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

«Ολοι στα 65 από το 2015» ζητεί η τρόικα



Ασφυκτικές πιέσεις για να επισπευσθούν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (από το 2015, αντί για το 2018 που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο), καθώς και για να ενσωματωθούν ορισμένα από τα 11 μέτρα για το Ασφαλιστικό που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ασκεί η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας...


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Μαΐου θα ληφθούν αποφάσεις για τις προσθήκες ή τροποποιήσεις (σύμφωνα με το πνεύμα του μνημονίου) που θα ενσωματωθούν στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας.

Τα δύο σημεία-φωτιά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και δεν έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό είναι:

1Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1-1-1993.

2Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη, έως το 2015.

Τόσο ο υπουργός Α. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι η τρόικα ζητεί την επίσπευση των αλλαγών, από το 2015. Χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9.89 ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Υπάρχει περίπτωση να έχουμε απόκλιση στο 2018, γιατί η τρόικα θέλει να ισχύσει από το 2015 και έχουμε ισχυρές πιέσεις. Περιμένω τις απόψεις των κοινωνικών φορέων, όχι σε μια κόλλα χαρτί αλλά να μου πουν τι θα γίνει. Αν προβλέπουν απόκλιση δημοσιονομική, δεν μπορώ να τις κάνω δεκτές».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, από την 1-1-2018 καθιερώνεται η βασική σύνταξη (360,00 ευρώ). Τη σύνταξη θα δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, οι οποίοι θεμελιώνουν πρώτη φορά συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1-1-2018 και εφεξής. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και νωρίτερα από τα 65 έτη, αλλά θα μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

TANEA
Αναρτήθηκε από troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: