Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αποκαλύψεις Ραγκούση για σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ!

Ο υπουργός καταργεί το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής

protothema.gr
Ο υπουργός διαπίστωσε υπέρογκα έξοδα για ταξίδια και αποστολές ενώ αναφέρει ότι η «εξαιρετικά γενναιόδωρη προικοδότηση του ινστιτούτου αποδείχθηκε παραδόξως ανεπαρκής για την κάλυψη των δαπανών του».

Την κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής εισηγήθηκε στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αφού διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα θεσμό «υπερπολυτελούς λειτουργίας» που δεν εκτελούσε την αποστολή του, αλλά… ταξίδια και πανάκριβες αποστολές!

Όπως αναφέρει ο υπουργός, το Ινστιτούτο ελάμβανε μέχρι σήμερα ιδιαίτερα υψηλή τακτική επιχορήγηση: μόνο για το 2008 και το 2009 επιχορηγήθηκε με 1,6 εκατ. και 2,435 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καταθέσεις του φορέα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχονταν στις 31.12.2007 στο ποσό των 5,677 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η «εξαιρετικά γενναιόδωρη αυτή προικοδότηση αποδείχθηκε παραδόξως ανεπαρκής για την κάλυψη των δαπανών του» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης καθώς τα δύο αυτά τελευταία έτη τα έξοδά του ανήλθαν σε 3,574 και 2,958 εκατ. ευρώ αντίστοιχα καθιστώντας τους ισολογισμούς αυτούς σοβαρά ελλειμματικούς, οι δε προαναφερθείσες καταθέσεις του μειώθηκαν στο ποσό των 4,099 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία 17 υπαλλήλων ανερχόταν στις 600.000 ετησίως, ενώ το ινστιτούτο στεγαζόταν σε υψηλότατου μισθώματος ακίνητο της οδού Χάρητος στο Κολωνάκι και διέθετε δε για τις μετακινήσεις του προέδρου και των μελών του ΔΣ δύο πολυτελή οχήματα 2.000 κ.ε.

Την ίδια ώρα, τα μέλη του ινστιτούτου ήταν ιδιαιτέρως απασχολημένα με ταξίδια και αποστολές. Αναφέρεται ότι τεράστια ποσά έχουν αναλωθεί «για την κάλυψη υψηλότατου κόστους διεθνών συναντήσεων, τη διενέργεια πλειάδας εξαιρετικά δαπανηρών ταξιδίων μελών του ΔΣ και κυρίως του Προέδρου στο εξωτερικό, την αμοιβή ειδικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων μετά από απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών καθώς και την ανάθεση εκπόνησης μελετών ή ερευνών σε εγχώριους ακαδημαϊκούς φορείς». Οσον αφορά δε την αποστολή του Ινστιτούτου (σύνταξη μελετών και ερευνών) παρέμενε ανεκτέλεστη σε μεγάλο βαθμό.
Οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του ΙΜΕΠΟ μεταβιβάζονται στις υφιστάμενες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: