Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Παπανδρέου: "Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"

nooz.gr
"Πληρώσαμε για την Ελλάδα του χθες, αλλά πρέπει να κτίσουμε την Ελλάδα του αύριο", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στην ΟΚΕ Λαμίας, την οποία επισκέπτεται.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βάση των αλλαγών πάνω στις οποίες θα δημιουργηθεί το νέο οικοδόμημα, είναι πρώτον ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους παρά τα μέτρα, δεύτερον ευνομία και αίσθημα δικαίου ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά να ισχύσει αυτό που λέει ο λαός, "κάποιοι που έφταιξαν να πληρώσουν" και τρίτον αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Εν προκειμένω επεσήμανε ότι αυτό αποτελούσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οι αλλαγές θα είναι συντεταγμένες μέσα από διάλογο και διαβούλευση. "Μιλάμε για ενίσχυση και όχι κατάλυση της δημοκρατίας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οξυγόνο, την ευκαιρία συνάντησής του με τους ανθρώπους της περιφέρειας, τονίζοντας ότι πιστεύει πάρα πολύ στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, την οποία ένα σύστημα την έχει κρατήσει στο περιθώριο και την έχει εγκλωβίσει. Ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των περιφερειακών ΟΚΕ, που, όπως είπε, θα δώσουν αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιοχή.

Όλοι γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες και ξέρετε την κατάσταση που βρήκαμε μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: "Γνωρίζετε και την εργώδη προσπάθεια των τελευταίων μηνών για να μη φθάσουμε σε παύση πληρωμών".

"Η διεθνής κρίση έχει παίξει το ρόλο της, οι αγορές αντιδρούν με φόβο και με κερδοσκοπία, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρυθμίσεων και κανόνων σε αυτές", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο, ότι "από την άλλη δεν θέλουμε να κρύψουμε τα δικά μας προβλήματα".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ήρθε η στιγμή να κάνουμε την κρίση ευκαιρία", πρόσθεσε ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα", τα οποία πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς, "αλλά περισσότερο πρέπει να επιβαρύνουν τους έχοντες".

"Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους, στο πλαίσιο αντοχής του προϋπολογισμού", είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα όλους να υπηρετήσουν ως κοινωνία, την αλληλεγγύη και να ξεφύγουν από το στενό ατομικισμό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσο στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς, έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας και με τις θυσίες αποδείξαμε ότι δεν φυγοπονούμε, αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι "πετύχαμε να έλθει η ΕΕ με το συγκεκριμένο μηχανισμό και να πει ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και της δίνουμε το χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι τις αλλαγές δεν τις επιβάλει κάποια ξένη δύναμη, ή κάποιοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά είναι ζητήματα που τα συζητούσαμε στην Ελλάδα".

Θα πάρει το χρόνο να συμμαζέψουμε τα πράγματα, αλλά θα τα συμμαζέψουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να μετατραπεί η ενέργεια της ελληνικής κοινωνίας σε παραγωγική δύναμη.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων,ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχει αίσθημα πικρίας και να εκφράζονται διαμαρτυρίες, είπε, όμως κατηγορηματικά όχι στη βία.

"Ο πόθος για να φύγουμε από την επιτήρηση, που είναι πόθος όλων μας και αυτών που διαμαρτύρονται, θα εξυπηρετηθεί γρηγορότερα αν αλλάξουμε τη χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης,αναφέρθηκε στα τοπικά προβλήματα της περιφέρειας και κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε στενή συνεργασία μεταξύ τους. Και αυτό γιατί, όπως είπε, αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Έξω από το κτήριο της νομαρχίας Φθιώτιδας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΟΚΕ, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της "Επιτροπής Ενάντια στα Μέτρα", φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ "ανταλλαγή συνθημάτων" υπήρξε μεταξύ αυτών και μελών της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: