Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αύριο ο Ερντογάν στην Αθήνα με υπουργούς και επιχειρηματίες



Στην Αθήνα φθάνει αύριο το μεσημέρι για επίσκεψη εργασίας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος απο δέκα υπουργούς της κυβέρνησής του (που θα συμμετάσχουν με έλληνες ομολόγους του στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χώρών) αλλά και από τούρκους επιχειρηματίες που θα μετάσχουν σε ελληνοτουρκικό επενδυτικό φόρουμ.

Πρόκειται για την...
υλοποίηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας που θεσμοθετείται, με στόχο να διευρύνει τους τομείς των επαφών και ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ηδη, βρίσκονται στην Αθήνα υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοιμάζουν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'',καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τον τούρκο πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και αμέσως μετά θα γίνει δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

Ο Ρ. Ερντογάν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλινικο, και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν αύριο το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία, την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί απο την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών απο τις δυο πλευρές.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο πρωθυπουργός θα παραθεσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

Το πρωί του Σαββάτου, ο τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί μέ έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συμφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Αγκυρα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: