Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο Αντώνης "βλέπει" Παπαρήγα και Τσίπρα

«Τα σπάει» με την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς και ρίχνει «γέφυρες» προς την Αριστερά, παρά την επαναστατική διάθεση που επιδεικνύει έναντι των κυβερνητικών μέτρων. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, στη Ρηγίλλης εξοργίστηκαν με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν προχωρεί σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το συναινετικό κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια.Υπό αυτές τις συνθήκες, και ενώ αύριο πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοτζιά για τα οικονομικά μέτρα και μεθαύριο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, το γραφείο του κ. Σαμαρά «κλείδωσε» χθες για την επόμενη εβδομάδα τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρόεδρου της ΝΔ με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον κ. Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια.

Κεντρικός στόχος του είναι, παρά το χάσμα αντιλήψεων και τις αξεπέραστες ιδεολογικές διαφορές, να δείξει στην κοινή γνώμη ότι μπορεί να είναι συνομιλητής των αριστερών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, σε μια στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει σημείο επαφής με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς κατά τις συναντήσεις του με τη γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα, αναμένεται να συζητήσει τις εξελίξεις υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, τις παρενέργειες από την εφαρμογή της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως το πολιτικό και κοινωνικό πεδίο που διαμορφώνεται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που είναι αρνητικός σε συζητήσεις για σενάρια περί «συγκυβέρνησης» ή και «οικουμενικά σχήματα», προτείνει μόνο την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση και γι΄ αυτό θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Εμμένει ότι «χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων» και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συμφωνία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επισημάνει, δε, πως δεν πρέπει να τροφοδοτούν ακραίες αντιδράσεις.

Στη Ρηγίλλης αιφνιδιάστηκαν αρνητικά από την απόρριψη εκ μέρους της κυβέρνησης της πρότασης του κ. Σαμαρά για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Παράλληλα, τους ενόχλησε αρκετά η εμμονή, όπως αναφέρουν, της κυβέρνησης στις εξεταστικές επιτροπές και κυρίως η απόλυτη παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη ότι πρέπει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπαίδι.

Αρης Ραβάνος / ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: