Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

1,5 εκ. ευρώ για έξοδα προβολής, διαφήμισης και ταξιδιών στην ΕΑΣ Ροδόπης σε 4 χρόνια !



Κάτι τέτοια έξοδα από τις εκάστοτε διοικήσεις οδήγησαν σε συνολικές ζημιές ύψους 25 εκ. ευρώ και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και το «λουκέτο»
Εκποίηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία παραχωρείται στην Αγροτική Τράπεζα
Καταγγελίες για ροκάνισμα του δημοσίου χρήματος από την εποχή της...
διοίκησης Μαρουφίδη που οδήγησε την συνεταιριστική οργάνωση στο σημερινό χάος

Είναι γνωστά σε όλο το πολιτικό κόσμο της περιοχής και ιδιαίτερα στους συνεταιριστές οι αιτίες που οδήγησαν την ανώτερη συνεταιριστική οργάνωση στη σημερινή κατάσταση και σε σημείο που να μην μπορεί να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων της και το σπουδαιότερο να μην μπορεί να συνεχίσει το έργο της. Η σημερινή διοίκηση με τον Νίκο Σκοπιανό στην ηγεσία προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας αλλά όπως φαίνεται η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες ώστε να συνεχίσει να προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες οπότε η διοίκηση υλοποιώντας προηγουμένη απόφαση της γενικής συνέλευσης αποφάσισε να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με την ΑΤΕ για την εκποίηση περιουσιακών στοιχειών προκειμένου να απαλλαγεί από το δυσβάστακτο χρέος προς την τράπεζα.

Είναι χρήσιμο να γίνει αναφορά σε στοιχεία των παλαιών περιόδων τότε που κατά την άποψη των συνεταιριστών υπήρξε «αμαρτωλή» διαχείριση από την διοίκηση Μαρουφίδη σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας γεγονός που εκτόξευσε τα χρέη σε μεγάλο ύψος.

Κατά χρονική περίοδο οι ζημιές της ΕΑΣ ανήλθαν :

Μέχρι το 2000 ζημιές 8.173.000 ευρώ
Μέχρι το 2001 οι ζημιές ήταν 1.420.000 ευρώ
Μέχρι το 2002 οι ζημιές ήταν 1.986.000 ευρώ
Μέχρι το 2003 οι ζημιές ήταν 3.925.000 ευρώ
Μέχρι το 2004 οι ζημιές ήταν 2.375.000 ευρώ

Χαρακτηριστικό για το παραπάνω χρονικό διάστημα ήταν και η εκτόξευση των κονδυλίων για ταξίδια, διαφήμιση και έξοδα προβολής στο ποσό του 1.526.000 ευρώ.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται η προσπάθεια της ΕΑΣ να αποκτήσει μετοχές της συνεταιριστικής ΣΕΒΑΘ και για το σκοπό αυτό δόθηκαν συνολικά 929.000 ευρώ για την αξία 317.000 μετοχών. Μια άστοχη ενέργεια γιατί ήταν γνωστή η οικονομική κατάρρευση της ΣΕΒΑΘ που το διάστημα της αγοράς των μετοχών είχε διαπιστωμένο έλλειμμα 5.000.000 ευρώ και ζητούσε επειγόντως ζεστό χρήμα και δραστηριότητες για την έξοδο από την κρίση.

Το ερώτημα που υπήρχε ήταν γιατί η ΕΑΣ τόλμησε να αγοράσει μετοχές από μια επιχείρηση που δεν ειχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα;

Η δικαιολογία που προβλήθηκε ήταν ότι η αγορά των μετοχών απέβλεπε στην εξυπηρέτηση των ντοματοπαραγωγών που θα είχαν περισσότερα στρέμματα για την καλλιέργεια ντομάτας, δικαιολογία που απεδείχθη παραπειστική γιατί με την ένταξη των συνεταιριστών στη δραστηριότητα της ΣΕΒΑΘ υπήρξε απώλεια εσόδων απο κάθε παραγωγό αφού από το ποσό της τιμής αφαιρούσαν ποσοστό 33% από την αξία του προϊόντος για μείωση των ελλειμμάτων. Όταν διενεργήθηκε έλεγχος διαχειριστικός σε μια προσπάθεια να αποδειχτούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες η διοίκηση της ΣΕΒΑΘ δεν προσκόμισε στοιχεία δικαιολογώντας την αδυναμία προσκόμισης στοιχείων την καταστροφή των συγκεκριμένων στοιχείων λόγω πλημμύρας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων και το σπουδαιότερο σε ποιο ποσό ανήλθαν τα παρακρατηθέντα ποσά.

Κατά μια άλλη εξήγηση που δίνεται δείχνει οτι η αγορά των μετοχών υπέκρυπτε άλλα συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες για τη κατάληψη της θέσης του προέδρου και δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Κατά τη διάρκεια γενικών συνελεύσεων πολλοί συνεταιριστές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη πορεία της οργάνωσης αλλά οι φωνές αυτές δεν εισακούγονταν αφού έτσι ήταν διαμορφωμένο το μητρώο των μελών με αντιπροσώπους που είχαν οι ίδιοι προσωπικά συμφέροντα από την διοίκηση (δάνεια, προσλήψεις παιδιών κλπ).

Οι σημερινές καταγγελίες συνεταιριστών έχουν ως βάση τα όσα παραπάνω αναφέρονται ενώ σημειώνουν ότι η ΕΑΣ κατά καιρούς επιχορηγήθηκε με τεράστια ποσά για την εξυγίανση των υπηρεσιών της αλλά τα χρήματα αυτά δεν έπιασαν τόπο αφού συνεχίστηκε η ίδια «αμαρτωλή διαχείριση». Το έτος 1999 υπήρχε επιχορήγηση 1.165.000.000 δραχμών που όμως δεν προσέφεραν το παραμικρό στο ξεπέρασμα της κρίσης.

Για την οικονομική δραστηριότητα της εποχής εκείνης είναι αξιοσημείωτη η υπόθεση που αναφέρεται σε επένδυση ύψους 1.500.000.000 δρχ. που κατά την άποψη των συνεταιριστών υπήρχαν αδιαφανείς διαδικασίες.

Για όλα τα παραπάνω ζητούν διαχειριστικό έλεγχο προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.

Ο σημερινός πρόεδρος Νίκος Σκοπιανός όντας ο ίδιος μέλος της τότε αμαρτωλής διοίκησης δεν είχε την δυνατότητα να αντιδράσει ενώ όταν ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του προέδρου δεν θέλησε να ποινικοποιήσει την υπόθεση πιστεύοντας ότι με την συνετή πολιτική που θα εφάρμοζε θα μπορούσε να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Όμως η απαξίωση της Οργάνωσης από τα όσα ακούστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η κάθετη πτώση των δραστηριοτήτων και η έλλειψη οικονομικών πόρων δεν δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες λειτουργίας της ΕΑΣ.

Σήμερα η διοίκηση όπως είπαμε, κινείται στην εκποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων αλλά και πάλι οι αντίπαλοι της διοίκησης αντιδρούν με τη διαδικασία της εκποίησης ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο και το σπουδαιότερο ζητούν ανοικτή διαβούλευση και δημόσιο διαγωνισμό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλους ενδιαφερόμενους για την αγορά κάποιων περιουσιακών στοιχείων.
http://fonirodopis.gr/press/?p=26804


Δεν υπάρχουν σχόλια: