Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Απολύθηκε από την Τράπεζα των Φτωχών ο ιδρυτής της και νομπελίστας Μοχάμαντ Γιουνούς

Καμία επίσημη εξήγηση

Ο Μοχάμαντ Γιουνούς
Ο Μοχάμαντ Γιουνούς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Ντάκα, Μπανγκλαντές
Ο νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμαντ Γιουνούς, γνωστός και ως «τραπεζίτης των φτωχών», παύθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή της Grameen Bank, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος.

«Η κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές απάλλαξε τον Γιουνούς από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της Grameen Bank και η σχετική απόφασή της έχει άμεση ισχύ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουζαμέλ Χαντ, πρόεδρος της Grameen Bank.

Η τράπεζα θα εκδώσει σύντομα ανακοίνωση, διευκρίνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Νουρτζάν Μπεγκούμ, αποφεύγοντας να ανακοινώσει τους λόγους της απόλυσής του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν την απόλυσή του στη διαμάχη του Γιουνούς με τον πρωθυπουργό της χώρας Σέιχ Χασίνα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στα μέσα Ιανουαρίου ο Γιουνούς είχε εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου του Μπανγκλαντές για μια υπόθεση δυσφήμησης που χρονολογείται από το 2007, γεγονός που έχει περιπλέξει τη νομική κατάστασή του στην ίδια του τη χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για τις χρηματοπιστωτικές πρακτικές της Grameen Bank. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική των επίμονων τριβών ανάμεσα στον Γιουνούς και τον Χασίνα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: