Δόθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου
- (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 επέδωσε στους συνομιλητές του από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σε όσους δηλαδή δέχθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών.Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξαρχής απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση. Ωστόσο με επιστολές την Τετάρτη προς τους επικεφαλής τους ο Γ.Παπακωνσταντίνου τους καλεί να επανεξετάσουν τη συμμεχοχή τους στο κρισιμο αυτό διάλογο για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.
Η λήψη των μέτρων αυτών, εκτιμά η κυβέρνηση είναι απαραίτητη προκειμένου στο τέλος του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο επιτρεπτό επίπεδο του 3% του ΑΕΠ και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος.
Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιονομική αυτή πολιτική και τα νέα μέτρα για την τετραετία 2012-2015 πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν ως το τέλος Μαρτίου, να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο και «περάσουν» από την Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο περιλαμβάνει:
- συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις,
- βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,
- περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση,
- ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,
- δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,
- μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και
- κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.
Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.
Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του».
Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.
Νέα πρόσκληση διαλόγου στην Αντιπολίτευση
Για τους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής της επόμενης τετραετίας προς το παρόν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών -όπως προαναφέρθηκε- με επιστολές του
προς τον πρόεδρο της της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τους ζητεί να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Στις επιστολές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι σήμερα, Τετάρτη, είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ΟΚΕ.
Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η διαβούλευση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται στο Ν.3871/2010, και αποσκοπεί σε ένα συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό για την επόμενη τριετία.
«Οι τρέχουσες συνθήκες», προστίθεται στις επιστολές, «αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να υλοποιήσουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ελέγχου του δημοσίου χρέους, και επιστροφής της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης καθιστούν, πιστεύουμε, απαραίτητη την ανταλλαγή απόψεων, πριν η κυβέρνηση καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή».
ΛΑΟΣ: η προσέλευση δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε
Η προσέλευση και συμμετοχή του ΛΑΟΣ στο διάλογο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, δεν σημαίνει και συμφωνία με όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κόμματος, μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γ.Παπακωνσταντίνου.
Όπως δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα: «Προσήλθαμε στο υπουργείο Οικονομικών για ένα δημόσιο συντεταγμένο διάλογο, όπως απαιτούν οι περιστάσεις. Το ότι ήρθαμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτά που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Πιστεύουμε όμως ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτόν το διάλογο να καταθέσουν τις θέσεις τους για να ακουστεί και η άλλη άποψη».
Απο την πελυρά του ΛΑΟΣ παρών στη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής Μάκης Βορίδης.
Αναλυτικά οι συναντήσεις του υπουργού ξεκίνησαν στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, οπότε συνάντησε τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ν.Τσούκαλη (βουλευτή) και Δ.Χατζησωκράτη. Εξερχόμενοι από τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του κόμματος δήλωσαν αντίθετοι στις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση.
Στις 11.30 ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θ.Σκυλακάκη (ευρωβουλευτή), Τρύφωνα Κολλίντζα, Αλέξανδρο Τσιατσιάμη και Γιάννη Οικονόμου. Τα στελέχη του κόμματος ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του υπουργείου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε ο υπουργός συνάντησε τους εκπροσώπους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κυρία Νίκη Τζαβέλα (ευρωβουλευτή), Μάκη Βορίδη (Βουλευτή) και Β.Μπένο οι οποίοι του ανέπτυξαν τις θέσεις του ΛΑΟΣ.
Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου