Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΓΟΡΑ


Η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», καθώς το κόστος κρατικού δανεισμού δεν κίνείται πλέον σε ανεκτά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Axa Investment Managers...


«Το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό» για την Πορτογαλία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κρίστοφερ Ίγκο, επικεφαλής επενδύσεων της μονάδας σταθερού εισοδήματος της τέταρτης μεγαλύτερης γαλλικής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, Axa.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ιρλανδία και η Ελλάδα χρειάστηκε να καταφύγουν στον μηχανισμό στήριξης όταν το κόστος δανεισμού ανήλθε σε υψηλά επίπεδο, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να υπερβαίνει το 7%.

Επομένως, καθώς και στην Πορτογαλία το επιτόκιο του τίτλου έχει ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, αναμένει ότι και αυτή η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες.

Η Axa έχει αποφεύγει τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρω-περιφέρειας και έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις της σε ομόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ανήλθε στο 7,64% στις 10 Φεβρουαρίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Σήμερα, Τετάρτη, διαμορφώνεται στο 7,45%.

Για πρώτη φορά ανέβηκε πάνω από το 7% στις 10 Νοεμβρίου και βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τις 4 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα χρειάστηκε διάσωση μέσα σε 17 ημέρες από τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της πέρασε το 7% στις 6 Απριλίου, ενώ η Ιρλανδία άντεξε για λιγότερο από ένα μήνα.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, ο επικεφαλής επενδύσεων της Axa εκτιμά ότι ίσως τελικά αποφύγει την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης, αν και πλήρης εικόνα θα υπάρξει στα τέλη Μαρτίου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 του μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: