Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Νέα βοήθεια ώς το 2014 με εθελοντική διακράτηση των ομολόγων από τις τράπεζες, εξετάζει η ΕΕ

Αποκλείουν και την «ήπια» αναδιάρθρωση


Η εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι τμήμα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από εφέτος ώς το 2014
Η εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι τμήμα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από εφέτος ώς το 2014 (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα για την Ελλάδα είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα μεταξύ του 2011 και 2014, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Αυτή είναι η κύρια επιλογή που εξετάζεται από τη Δευτέρα, είπε μία πηγή με γνώση των συζητήσεων γύρω από το ελληνικό χρέος που έγιναν στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.

«Δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, "ήπιας" ή "σκληρής" που θα πυροδοτούσε ενδεχομένως πιστωτικό επεισόδιο (credit event)», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν ήδη συμβουλευτεί οίκους αξιολόγησης γύρω από το θέμα.

Ανάλογη ρύθμιση υπάρχει στο πακέτο στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ για την Πορτογαλία, ύψους 78 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup)την περασμένη Δευτέρα, οι ιδιώτες πιστωτές της Πορτογαλίας (επενδυτικά κεφάλαια, τράπεζες) θα «ενθαρρυνθούν» προκειμένου να διατηρήσουν «σε εθελοντική βάση» την έκθεσή τους στο πορτογαλικό χρέος και να μην αποσυρθούν από τις δημοπρασίες τίτλων του δημοσίου.

Ωστόσο, στο κείμενο δεν διευκρινιζόταν ποια μορφή θα έχει η «εθελοντική συμμετοχή» ιδιωτών.

Ένα «πιστωτικό επεισόδιο» θα άνοιγε τον δρόμο για την πληρωμή των κατόχων CDS επί ελληνικών ομολόγων.

Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να είναι τμήμα ενός νέου πακέτου μέτρων αι μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και της πρόσθετης χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ από εφέτος ώς το 2014, ανέφερε η πηγή.

«Ελπίζουμε να έχουμε μία συμφωνία ώς το τέλος Ιουνίου», σημείωσε.

Αυτή η δυνατότητα θα περιελάμβανε την υποχρέωση των τραπεζών όχι μόνο να μην ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρέος, αλλά και να αγοράζουν νέα ομόλογα ώστε να αντικαθιστούν τους τίτλους που λήγουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (2011-2014), συμπλήρωσε.

«Η αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους για την οποία συζητήσαμε και τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί θα είναι μία εθελοντική κίνηση από τους ιδιώτες ομολογιούχους και θα περιελάμβανε μία ανταλλαγή (swap) των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων (ομολόγων) με νέες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας», σημείωσε μία δεύτερη πηγή από την Ευρωζώνη με γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε την Τετάρτη στο ενδεχόμενο αυτό και απ' ότι φαίνεται η λύση που προκρίνεται θα ακολουθήσει το μοντέλο τηςν «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Η «Πρωτοβουλία της Βιέννης» ήταν μία συμφωνία της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, ρυθμιστικών αρχών και τραπεζών με τις θυγατρικές τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη από το 2009.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την έκθεση τους στις χώρες της περιοχής και να επανακεφαλαιοποιήσουν τις θυγατρικές τους, στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.

Τέτοια πακέτα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ έλαβαν η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Τα στοιχεία του ΔΝΤ έδειξαν ότι οι τράπεζες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: