Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Έχω υποχρέωση να μην συναινώ στο λάθος, απαντά ο Σαμαράς στα περί συναίνεσης

«Η κριτική μας ήταν σωστή»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Έχω υποχρέωση ως αντιπολίτευση να μην συναινώ στο λάθος. Έχω καθήκον να υποδείξω και να επιμείνω σε αυτό που θεωρώ σωστό. Η αντιπολίτευση υπάρχει να διατυπώνει λύσεις όταν οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε αδιέξοδο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς από το συνέδριο του Economist, απαντώντας στα περί συναίνεσης.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να φορτώνει στον άλλο την αποτυχία. Τώρα που αποδείχθηκε ότι η κριτική μας ήταν σωστή, τώρα δεν θα μπορούσαμε να πούμε 'ναι' στη συνέχιση ενός λάθους» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η αποτυχία του μνημονίου δεν ήταν «αποτυχία σωστής εφαρμογής του» αλλά «ο βασικός λόγος αποτυχίας ήταν το ίδιο το σχέδιο».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «εμείς όπως ορίζεται από τη Βουλή και από τη λογική, θα ψηφίσουμε στα επί μέρους σημεία εκεί που συμβαίνει να συμφωνούμε. Αλλά δεν θα ψηφίσουμε στο σύνολο τη συνέχιση μιας συνταγής που είναι λάθος. Και δεν θα πάψουμε να την επικρίνουμε και να προειδοποιούμε ότι είναι αδιέξοδη».

«Το Μνημόνιο προκάλεσε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η ύφεση δεν επιτρέπει να φανούν οι περικοπές στο έλλειμμα. Η ύφεση δεν επιτρέπει να αυξηθούν τα έσοδα. Η ύφεση δεν επιτρέπει να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, έτσι ώστε να φέρουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Η ύφεση δεν επιτρέπει να αξιοποιηθεί η σημαντική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Είχαμε λάθος συνταγή. Μια συνταγή που προκαλεί ύφεση και παραλύει τα πάντα. Κι αυτό δεν ήταν «λάθος εφαρμογής» της κυβέρνησης. Είναι λάθος σχεδιασμού εξ αρχής».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι στο Ζάππειο ο ίδιος διατύπωσε μία «πλήρη και κοστολογημένη πρόταση» για την οικονομία. «Αυτό σημαίνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, να προτείνει λύσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «άκομψη παρέμβαση» το αίτημα των Βρυξελλών για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και ξεκαθάρισε: «Η χώρα έχει και Σύνταγμα και θεσμούς και κυβέρνηση και αντιπολίτευση και αξιοπρέπεια. Άλλωστε, φαίνεται ότι πέφτουν οι τόνοι από τις Βρυξέλλες για μια άκομψη παρέμβαση που δεν συνάδει ούτε με την Ευρώπη, ούτε με τη Δημοκρατία».

«Εν πάση περιπτώσει, τη Συνταγματική τάξη της χώρας μας, ούτε τη διαπραγματευόμαστε, ούτε καν τη συζητάμε. Και σε αυτό, είμαι βέβαιος, συμφωνούν οι πάντες. Δεν θα πω τίποτε άλλο επ' αυτού, ούτε χρειάζεται συμπλήρωσε.

«Επανεκκίνηση της οικονομίας»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο σχέδιο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Ζάππειο και το χαρακτήρισε πολύ πιο ρεαλιστικό από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Έδωσε έμφαση στην επιχειρηματολογία του, το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρότασής του, όπως είπε, προβάλλοντας «τα τρία «κλειδιά» που χρησιμοποιεί: Μείωση φορολογικών συντελεστών και μέτρα τόνωσης της οικονομίας μηδενικού κόστους· συνδυασμό ανάκαμψης και άμεσης μείωσης της δημόσιας σπατάλης· συνδυασμό άμεσης μείωσης του ελλείμματος και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου έτσι ώστε και να πετύχουν οι στόχοι του με τους οποίους συμφωνεί, αλλά και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να αποτραπούν οι κοινωνικές εκρήξεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: