Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ώρες αγωνίας για τον Ντομινίκ Στρος-Καν

Φοβούνται ακόμα και τώρα ότι μπορεί να αυτοκτονήσει

http://img.protothema.gr/F42D3B1AAF7F2C5388BCF75369ECCF85.jpg
Ενώπιον του δικαστηρίου βρίσκεται ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Αυτήν τη φορά, θα γίνει η ακρόαση του αιτήματός του να αφεθεί ελεύθερος, καταβάλλοντας ως χρηματική εγγύηση το ποσό του 1.000.000 δολαρίων. Ο δεύτερος όρος που ζητά η υπεράσπιση να επιβληθεί στον πελάτη της, είναι να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, με 24ωρη ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ, που υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του Ταμείου, υποκύπτοντας στις πιέσεις, κρατείται στη φυλακή Ράικερς και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία του -ακόμη και για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.

Στην αγωνία του Γάλλου πολιτικού έρχεται φυσικά να προστεθεί και η δίκη της Παρασκευής, όπου η Δικαιοσύνη θα μπει στην ουσία της υπόθεσης: Ο δικηγόρος της καμαριέρας, Τζέφρι Σαπίρο, ανέφερε ότι η 32χρονη είναι τρομοκρατημένη, ωστόσο αναμένεται να εμφανιστεί και να καταθέσει στο δικαστήριο.

Η πλευρά της 32χρονης θα ισχυριστεί ότι η γυναίκα δεν είχε ιδέα για την ταυτότητα του άντρα που της επιτέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου «Sofitel» και δεν είχε οποιεσδήποτε προγενέστερες συναλλαγές μαζί του. Επίσης, θα υποστηρίξει ότι σε όλα όσα διαδραματίστηκαν στο μοιραίο δωμάτιο, δεν υπήρχε καμία συναίνεση.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και απόπειρας βιασμού που αντιμετωπίζει. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης μέχρι και 25 ετών.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επισήμως ότι θα ήθελαν μια "γρήγορη και ανοιχτή διαδοχή" στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν. Αυτό αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, ασκεί τώρα τα καθήκοντα του παραιτηθέντος Στρος-Καν. Ο Γκάιτνερ εκτιμά ότι «έχει την ικανότητα και την εμπειρία να ηγηθεί του Ταμείου σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: