Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Σε τετ-α-τετ θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός

Επιχείρηση συναίνεσης

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να εξηγήσει την κατάσταση στην οικονομία
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να εξηγήσει την κατάσταση στην οικονομία (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Κατ' ιδίαν συναντήσεις µε τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει -πιθανότατα- την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης. Οι σχετικές προσκλήσεις θα απευθυνθούν αµέσως µετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου, στις αρχές της εβδοµάδας, στη διάρκεια του οποίου θα εγκριθεί το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η πρόσκληση του κ. Παπανδρέου στους αρχηγούς των κοµµάτων θα απευθυνθεί δηµόσια ή µέσω της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου την Τετάρτη εξετάστηκε το ενδεχόµενο η πρόσκληση να συµπεριλαµβάνεται σε ενός είδους διάγγελµα προς τον ελληνικό λαό που θα µπορούσε να απευθύνει ο πρωθυπουργός, προκειµένου να εξηγήσει στους πολίτες τη δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα για την αντιµετώπιση της οποίας απαιτείται συστράτευση όλων. Πάντως, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση γι' αυτό.

Ένα θέµα το οποίο απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν το αν η κατάσταση είναι τέτοια που να απαιτεί την υποβολή αιτήµατος στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για τη σύγκληση του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η ιδέα εγκαταλείφθηκε καθώς διατυπώθηκαν απόψεις σύµφωνα µε τις οποίες τυχόν σύγκληση του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών, θα εξανάγκαζε τους πολιτικούς αρχηγούς να περιοριστούν σε µια συζήτηση περισσότερο τυπικού χαρακτήρα, και επανάληψης των θέσεων που προβάλλουν τα κόµµατά τους, ενώ η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί απαιτεί λεπτούς χειρισµούς για να υπάρξει αποτέλεσµα.

Στο µεταξύ η κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απέρριψαν και πάλι τις πιέσεις των Βρυξελλών για συναίνεση µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων και ειδικότερα την επιχειρούµενη σύνδεση της συναίνεσης µε την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου και την παροχή στην Ελλάδα ενός νέου δανείου τον επόµενο χρόνο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής «η απαραίτητη συναίνεση που χρειάζεται η χώρα είναι δικό µας θέµα και δεν επιβάλλεται από κανέναν τρίτο». Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος είχε χαρακτηρίσει «λάθος» του Ολι Ρεν να προχωρήσει σε υποδείξεις στους έλληνες πολιτικούς.

Σκληρή απάντηση σε Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε και ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνης Σαµαράς, υπογραμμίζοντας: «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: