Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Επίτιμος δημότης της Καβάλας ανακηρύχθηκε την Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος πραγματοποιεί από την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ορθοδοξίας μετά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε το 1963 ο Πατριάρχης Αθηναγόρας.Λίγο μετά τις 11 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στο Δημαρχείο της Καβάλας που στεγάζεται...

σ' ένα παλαιό αρχοντικό που θυμίζει το κάστρο της πόλης. Τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ακολούθησε σύντομη συνάντηση, παρουσία του Μητροπολίτη Σάμου Ευσεβίου, αντιπροέδρου της ΔΙΣ και του επιχωρίου Μητροπολίτη Φιλίππων Προκοπίου, στο γραφείο του Δημάρχου.
Στη συνέχεια σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης ο Δήμαρχος του διευρυμένου δήμου Καβάλας και ο βυζαντινός χορός του Δημοτικού Ωδείου της Καβάλας, υπό τη διεύθυνση των αδελφών Γρηγόρη και Πέτρου Παπαεμμανουήλ, «υποδέχθηκαν» το νέο δημότη της πόλης.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπανδώνη ανέγνωσε την απόφαση ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη για τις προσπάθειες του για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου καταγωγής και καταγωγής, για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του καθώς και για τους αγώνες του διαφύλαξης της κληρονομιάς και στήριξης της ομογένειας.
«Με συγκινεί ιδιαιτέρως ότι από σήμερα θα είμαι δημότης Καβάλας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, εκφράζοντας την συγκίνηση του γιατί πλέον θα είναι συνδημότης εκείνων που πάντοτε στήριξαν την Εκκλησία παρά τις δυσκολίες της ζωής, συνδημότης όχι μόνο των γηγενών αλλά και των προσφύγων από τη Μικρά Ασία που δημιούργησαν στην Καβάλα τη νέα ζωή τους. Και ως δημότης υπέβαλε και ένα αίτημα προς τη δημοτική Αρχή. «Κρατήστε την πόλην της Καβάλας καθαρή, οικολογική» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ένα αναμνηστικό κλαδί ελιάς και ένα ξεχωριστό ζωγραφικό έργο που απεικονίζει τον Απόστολο Παύλο, την Αγία Λυδία και την πόλης της Καβάλας ήταν τα δώρα που προσέφερε ο Δήμαρχος Καβάλας στον Πατριάρχη του Γένους και δημότη, πλέον, της όμορφης μακεδονικής πόλης.
Νωρίτερα, σε ειδική τελετή στο Εμπορικό Επιμελητήριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του.
«Θρηνεί σήμερον, αγαπητοί, η ανθρωπότης διά την ενσκήψασαν οικονομικήν κρίσιν και δεν είναι ολίγοι εκείνοι οι οποίοι εν απελπισία πολλή ωδήγησαν εαυτούς ακόμη και εις απονενοημένα διαβήματα. Αλλά τούτο οφείλεται ακριβώς εις το ότι οι άνθρωποι ελησμόνησαν την πρόνοιαν του Θεού, ελησμόνησαν την λιτότητα και την ολιγάρκειαν, ελησμόνησαν προ πάντος την αγάπην, έθεσαν εις το περιθώριον του βίου των τον Χριστόν και το Ευαγγέλιον του και επίστευσαν ότι η πεμπτουσία της ζωής ευρίσκεται εις τας οικονομικάς αξίας, τας μετοχάς, τα ομόλογα, τους χρηματιστηριακούς οίκους και τας ευκαιρίας των» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος ευχήθηκε να επιτύχουν οι τίμιες προσπάθειες των επιχειρηματιών του τόπου ιδιαίτερα σε μια εποχή «οι επιχειρήσεις οδηγούνται εις χρεωκοπίαν, εργοστάσια κλείνουν, εργαστήρια σφραγίζονται, πολλοί μένουν άνεργοι, πλείστοι καταντούν νεόπτωχοι».
Το πρωί της Πέμπτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στο Ναό του Αγίου Νικολάου όπου κατά την παράδοση βρίσκεται ο τόπος απ' όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος απευθύνθηκε στους κατοίκους της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: