Ευρωπαίων πολιτικών αποκαλύπτει σήμερα δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή την διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, δεν είναι τίποτα άλλο από μία επανάσταση τύπου Θάτσερ» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η σύγκριση υπενθυμίζει ότι αυτά που έχουν υποσχεθεί είναι εφικτά – αρκεί όμως, η χώρα να βρει και μια Θάτσερ».
Η WSJ αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατικές επιχειρήσεις που αποτιμούνται στα 44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Επισημαίνει μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ακίνητη περιουσία που υπολογίζεται στα 200 δισ. ευρώ.
«Παρά τις δεσμεύσεις όμως… η Ελλάδα χρονοτριβεί, κυρίως λόγω του φόβου πυροδότησης νέου κύματος διαμαρτυριών» «Η πρόκληση τώρα είναι να βρεθούν οι επενδυτές που θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα όπου επίσης γίνεται μνεία στο θολό τοπίο που επικρατεί ειδικότερα ως προς το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά real estate.
FT: Διχάζει την Ευρώπη το ελληνικό χρέος
Οι Financial Times διαπιστώνουν ότι ο χειρισμός της κρίσης χρέους της Ελλάδας διχάζει την Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να φοβάται και να επικρίνει δριμύτατα τις δηλώσεις Γιούνκερ περί «μαλακής» αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, οι επικρίσεις από στελέχη της ΕΚΤ των σχολίων Ευρωπαίων αξιωματούχων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «αποκαλύπτει έναν παρασκηνιακό καυγά» μεταξύ των τεχνοκρατών της τράπεζας και των Ευρωπαίων πολιτικών.
Η ΕΚΤ εμμένει στη θέση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών θα ήταν ένας καταστροφικός περισπασμός από τα σχέδια για οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνουν οι Financial Times. Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο επικεφαλής της τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αποχώρησε οργισμένος από συνάντηση που είχε οργανώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Eurogroup. Επικαλούμενη γνώστες των όσων έγιναν στη συνάντηση, η εφημερίδα γράφει ότι ήταν η αναφορά του κ.Γιούνκερ σε «μαλακή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με παράταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων που εξόργισε τον κ.Τρισέ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στην αναφορά κ.Γιούνκερ σε μαλακή αναδιάρθρωση την περασμένη Δευτέρα, απάντησε χθες ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, στέλεχος της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι πρέπει κανείς να προσέχει να μη χρησιμοποιεί φράσεις χωρίς νόημα, καθώς γνωρίζοντας πώς λειτουργούν οι αγορές, η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα.
Οι FT σχολιάζουν ότι στη Φρανκφούρτη φοβούνται πως μία μαλακή αναδιάρθρωση θα εκλαμβανόταν ως προπομπός μίας «σκληρής» αναδιάρθρωσης, τρομάζοντας τις αγορές στην ευρωζώνη. Αντίθετα, η ΕΚΤ επιθυμεί επιτάχυνση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και όπως δήλωσε ο κ. Σμάγκι, «να πειστούν οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους και να συνταξιοδοτούνται στα 65 όπως όλοι οι άλλοι στο δυτικό κόσμο».
Σημειώνεται επίσης η άποψη του άλλου ισχυρού της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, ότι συμφέροντα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη είναι εχθρικά απέναντι στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - μία προφανής αναφορά στους κερδοσκόπους που έχουν επενδύσει στην ελληνική αδυναμία πληρωμής, σχολιάζει η εφημερίδα.
Ως μία πρόσθετη ένδειξη της διαίρεσης στην Ευρώπη αναφέρονται οι διαφορές μεταξύ ΕΚΤ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών επί της αποφασιστικότητας της Γερμανίας να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες πιστωτές σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου