Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στο 21% υπολογίζονται οι ζημίες των ιδιωτών από την συμμετοχή στο νέο πακέτο βοήθειας

Καθαρή συνεισφορά 37 δισ. ευρώ

(Φωτογραφία: AFP )
Αθήνα
Οι ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συμφώνησαν να εγγράψουν ζημίες ύψους 21% από την απομείωση της αξίας των ομολόγων στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε την Πέμπτη κατά 37 δις ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί 400 τράπεζες παγκοσμίως και συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις γα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση του IIF

Σε ανακοίνωσή του αργά την Πέμπτη το IIF, ανέφερε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν τέσσερις επιλογές:

Την ανταλλαγή ομολόγων υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την μετακύλιση ομολόγων που λήγουν υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τιμής με νέα 30ετή ομόλογα και την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τιμής με νέα 15ετή ομόλογα.

Ο τόκος στις δύο πρώτες περιπτώσεις ισοδυναμεί με σταθερό επιτόκιο 4,5%, στην τρίτη περίπτωση είναι 6,42% και στην τέταρτη περίπτωση είναι 5,9%.

Για τα εργαλεία 1, 2 και 3 παρέχεται πλήρης εγγύηση του κεφαλαίου μέσω 30ετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι αξιολόγησης «ΑΑΑ».

Για το εργαλείο 4 παρέχεται μερική εγγύηση.

Οι ιδιώτες πιστωτές θα επιλέξουν περίπου ισομερώς ανάμεσα στα τέσσερα εργαλεία, ενώ όλα τα εργαλεία θα αποφέρουν στους ιδιώτες μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 21%, με βάση το «τρέχον» προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.

Η συνεισφορά κάθε μίας λύσης στο συνολικό σχέδιο συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στο 25%.

To ΙIF ανακοίνωσε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το συνολικό της χρέος κατά 13,5 δισ. ευρώ, ενώ τα τέσσερα αυτά εργαλεία που προσφέρονται στόχο έχουν να προσελκύσουν το 90% των ιδιωτών ομολογιούχων.

Αυτό θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα χρηματοδότηση 54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014 και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα τέλη του 2020.

Η ΕΕ ανέφερε ότι η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών από τώρα μέχρι τα μέσα του 2014 θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ ή 50 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη και το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Μέχρι το 2019, η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ, ανέφερε η ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι μεγάλη, καθώς οι επιλογές που προσφέρονται είναι πολλές.

Το προφίλ χρέους της χώρας θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς με την ανταλλαγή και τη μετακύλιση των ομολόγων παρατείνεται ο μέσος όρος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες από τα έξι στα 11 χρόνια, ανέφερε το IIF.

Εκτός της συμμετοχής των ιδιωτών, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί «εν δυνάμει πολύ περισσότερο μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που θα καθοριστεί από τους δημόσιους φορείς», ανέφερε το IIF.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου που εξισορροπεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων», δήλωσε ο Γιόσεφ Άκερμαν επικεφαλής του IIF και της Deutsche Bank, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: