Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Χάος στο κέντρο του Όσλο μετά από φονική έκρηξη στο κυβερνείο - Πυροβολισμοί σε κατασκήνωση (vid)










Χάος στο κέντρο του Όσλο μετά από φονική έκρηξη στο κυβερνείο - Πυροβολισμοί σε κατασκήνωση (vid)
Εφτά νεκροί και 15τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τεράστια έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κέντρο του Όσλο, πολύ κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. Όπως μεταδίδει το Russia Today, η Νορβηγική αστυνομία εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Λίγη ώρα μετά την έκρηξη, σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε κατασκήνωση που βρίσκεται κοντά στο Όσλο. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν υπάρχουν νεκροί ή όχι. Πάντως, στο Reuters αναφέρθηκαν 4 νεκροί, όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές.

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Στόλτενμπεργκ καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώθηκε και ο κεντρικός σταθμός μετρό που βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδεχομένως θα σημειωθεί και δεύτερη έκρηξη.

Η αστυνομία συνιστά στους πολίτες να μην κυκλοφορούν κοντά στην περιοχή, ενώ έχει ασφαλίσει ένα ευρύτερο χώρο γύρο από το κυβερνητικό κτήριο.

Όσον αφορά την κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, τα δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως ένας άνδρας με στολή αστυνομικού εισέβαλε στο χώρο που βρίσκεται στο νησάκι Ουτόγια, κοντά στο Όσλο και άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο. Στην κατασκήνωση βρίσκονταν περίπου 500 άτομα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι νεκροί είναι 4 αριθμός που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ο δράστης ήταν μάλλον Νορβηγός, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται η θεωρία ότι επρόκειτο για επίθεση από ισλαμιστική οργάνωση.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης μερικοί έφηβοι βούτηξαν στη θάλασσα από τον πανικό τους κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, προσπαθώντας να κολυμπήσουν όσο πιο μακριά γίνεται.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους τα δύο γεγονότα.

Όπως δήλωσαν δύο μέλη της κυβέρνησης τα οποία ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είναι σώος και ασφαλής.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου -- όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά -- και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα έκανε λόγο για μία «πολύ σοβαρή έκρηξη», ακόμα όμως δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή όχι.

Πάντως η Νορβηγική Αστυνομία αναμένεται σε λίγη ώρα να δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα.



Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με το Νορβηγό ομολογό του

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρωθυπουργός εξέφρασε στον νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Stoltenberg ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

Καταδίκασαν την επίθεση ΗΠΑ - ΕΕ


Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης της Νορβηγίας στο κέντρο του Όσλο δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο.

"Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς πράξεις βίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. "Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του. Έχουμε επικοινωνήσει με τη νορβηγική κυβέρνηση για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας".

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τα γεγονότα στη Νορβηγία.

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την "άνανδρη" επίθεση.

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία", δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι "βαθιά σοκαρισμένος".

Επεσήμανε επίσης ότι "έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας".



Σχετικές φωτογραφίες:



c1main.help.injured.oslo.jpgc1main.oslo4.gi.jpgc1main.oslo.crowd.jpgjy9mzm.jpguo9xR5MFPPqgtRepPUI46AJ9u-aikduSHzuxvNvzumow.jpgs_B1P0Nm_G91F8Y6T3s7owPxRe7OI5LxVe5rSR224Dyg.jpgJ3fLzqPRjw_hDGiVGU2a3gcU1zDLDFOQ2le1cs-q9d_w.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: