Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ για το ευρωπαϊκο πακέτο


newpost.gr
Οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ για το ευρωπαϊκο πακέτο
Μικρό καλάθι κρατούν στην Συγγρού, μη συμμεριζόμενοι σε πρώτη φάση την αισιοδοξία που υπέρμετρα οι Παπανδρέου, Βενιζέλος και Φαν Ρομπάι και εμφανώς πιο μετριασμένα οι Μπαρόζο και Τρισέ, εξέφρασαν μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Σε λίγη ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει σύσκεψη στο γραφείο του με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ (θα απουσιάζει ο κ. Μηταράκης ο οποίος έχει μεταβεί στη νησιωτική περιφέρεια σε κομματική αποστολή), προκειμένου να γίνει ο πρώτος απολογισμός βάσει του κειμένου συμπερασμάτων και να καθοριστεί η επίσημη πολιτική γραμμή του κόμματος.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα εστιάσει σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον στη συμμετοχή των ιδιωτών. Δεύτερον, στις εμπράγματες εγγυήσεις. Ως προς το πρώτο, στελέχη της ΝΔ θυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή από την Συγγρού υπογραμμιζόταν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η συμμετοχή ιδιωτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιλεκτική χρεοκοπία. Κάτι που θεωρούν αναμενόμενο να προκύψει από τις αξιολογήσεις των ελληνικών ομολόγων από τους Διεθνείς Οίκους, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που φαίνεται ότι η Ευρώπη ανοίγει συγκρουσιακό μέτωπο με τους Οίκους Αξιολόγησης.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαιναν ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν αποσαφηνίζεται ο τρόπος της συμμετοχής των ιδιωτών. Ως προς το δεύτερο σημειώνεται ότι ασαφές παραμένει και το ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων που πρέπει να παρέχει η Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, από την Συγγρού τονίζεται ότι το ύψος του χρέους παραμένει απαγορευτικό για τις δυνάμεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα και η μείωση κατά 26 δις, παρόττι στην γενική της θεώρηση θετική, απέχει από το καταστήσει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο. Επιπλέον, διατυπώνεται η αντίληψη ότι ο κεντρικός στόχος της ευρωπαϊκής βοήθειας θα έπρεπε να είναι η πραγματική οικονομία, η οποία τελικώς δεν εκτιμάται να ευνοηθεί από το ευρωπαϊκό πακέτο.

Προφανώς βέβαια υπάρχουν και σημεία με τα οποία η ΝΔ έχει εκφράσει τη σύμφωνη αποψή της κατά το παρελθόν, την οποία και διατηρεί. Μεταξύ αυτών είναι η επαναγορά ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων. Οικονομικοί επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο τονίζουν ότι από μόνα τους, αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί ευνοϊκό τοπίο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη σταδιακή ανάκαμψή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: