Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Απαλλάχθηκε ο λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό

«Προσωπικό το στοίχημα»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Απαλλάχθηκε ο λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέου, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, και ειδικά στη ΝΔ, για την οποία είπε ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα, όσο και με το τέλος της εισηγητικής του ομιλίας, είπε ότι η χθεσινή επιτυχία είναι επιτυχία του ελληνικού λαού, οι θυσίες του οποίου δεν πήγαν χαμένες.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των πολιτών, το φιλότιμο, η επιμονή και η αυτοθυσία του λαού έφεραν το χθεσινό αποτέλεσμα, που καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο πολιτική.

Ανέφερε ότι η συμφωνία της Πέμπτης αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση, και πολλές φορές με κριτική δυσανάλογη με τη δική του εθύνη για το πρόβλημα.

«Πιστεύω πάντα στην Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ισχυρές συνθήκες ασφαλείας για το μέλλον.

Σε αυτή την πορεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, άκουσα και ακούσαμε πολλά από αυτούς που ευθύνονται κυρίως για την σημερινή κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι περίσσεψε η υποκρισία και η αφοριστική κριτική, η απαξίωση των προσπαθειών του λαού, ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία.

Πολλοί διέπρεψαν στην προσπάθειά τους να πείσουν τον λαό ότι ο αγώνας είναι μάταιος, είπε και συμπλήρωσε ότι η ιστορία δεν τους δικαίωσε.

Άσκησε σκληρή κριτική ειδικά στη ΝΔ, για την οποία είπε ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε στην εξέδρα, ενώ η κυβέρνηση ήταν στον στίβο της μάχης.

Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα CDS, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για «ανεπαίσθητες ζημιές» στα ασφαλιστικά ταμεία και «λίγο περισσότερο» στις τράπεζες μίλησε, πάντα σε συζήτηση με δημοσιογράφους, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Από τη μεριά τους, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμαναν το γεγονός ότι, μετά τις χθεσινές αποφάσεις, το πλαίσιο εγγυήσεων που δόθηκε στην Ελλάδα, καθιστά την χώρα ιδιαίτερα ασφαλή τόπο τραπεζικών καταθέσεων και εκτίμησαν ότι θα σημειωθεί επιστροφή καταθέσεων αλλά και εισροή κεφαλαίων.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παμπούκης εξήρε την υπεύθυνη, όπως ανέφερε, στάση των ναυτεργατών που ανέστειλαν, όπως ενημέρωσε, τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το πρωί της Τετάρτης θα διεξαχθεί στη Βουλή «μίνι» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της συνόδου κουφής των χωρών της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, για τον ίδιο λόγο, θα συγκληθεί (9.30 μμ) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: