Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Προτεραιότητα η ανάκτηση της ανάπτυξης, δηλώνει ο Ευ.Βενιζέλος

Αποτίμηση της απόφασης των Βρυξελλών

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τόνισε πως οι ηγέτες της Ευρώπης «έβαλαν πάτο» στο βαρέλι του δημοσίου χρέους και παρείχαν χρηματοδοτική ανάσα και στήριξη στην διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, μέσω μια μεγάλης επιμήκυνσης των λήξεων κατά 30 έτη και με περιορισμό των επιτοκίων στο 5%. Υπογράμμισε πως οποιαδήποτε αξιολόγηση εκ μέρους των ξένων οίκων δεν θα έχει επίπτωση και δεν θα επηρεάσει τους πολίτες ή τις τράπεζες που θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα.

Ο Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική οικονομία και σταδιακά τα αποτελέσματα θα περάσουν και στην πραγματική οικονομία, θα φέρουν ανακούφιση και στον πολίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των προσπαθειών και πως οι αποφάσεις της Συνόδου είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που έχει δείξει η χώρα για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Πρέπει να συνεχίζουμε έτσι και μέσα στα χρονικά όρια που τίθενται, σημείωσε.

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι και αναπτυξιακό πρόβλημα και το «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» δείχνει ότι αυτό πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι και ήταν κάτι που θέλαμε κι εμείς, παρατήρησε.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, τόνισε πως υπάρχει ένα τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο οποίο μετέχουν οι ισχυρότεροι θεσμοί που υπάρχουν στη διεθνή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως ο πολίτης - καταθέτης πρέπει να νοιώθει απολύτως ασφαλής και η ρευστότητα των τραπεζών διασφαλίζεται 100% και προληπτικά. Οποιαδήποτε αντίδραση και αξιολόγηση των οίκων έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν θα έχει καμία επίπτωση, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη απόφαση και πρωτοβουλία της Ευρώπης.

Σημείωσε, δε, πως η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι απόλυτη, με στόχο να βρίσκονται οι τράπεζες σε υψηλό επίπεδο σε ίδια κεφάλαια.

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε πως η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα γίνει με προσοχή, μέσω ανταλλαγής ομολόγων ίσης αξίας με αυτά που κατέχουν τώρα, 30ετούς διάρκειας, ενώ θα υπάρχουν και οι διασφαλίσεις που θα έχουν και οι υπόλοιποι ιδιώτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πρόβλημα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για γιγαντιαία επιμήκυνση, μείωση του κόστους και σταθεροποίηση του επιτοκίου του χρέους, παράγοντες που καθιστούν βιώσιμη την κατάσταση. Ενδεικτικά, σημείωσε πως έχουμε μπροστά μας 40 χρόνια για να σταθεροποιηθούμε, έχουμε καλύψει τις δανειακές ανάγκες μας έως το 2020 και έχουμε την προστασία του σταθερού επιτοκίου κάτω του 5%.

Ο ιδιωτικός τομέας ψηφίζει Ελλάδα και μένει μέσα στο χρέος για πολλά χρόνια, παρατήρησε για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα.
«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και οι ευθύνες μας είναι ιστορικά μεγάλες, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία και τώρα έχουμε ένα μομέντουμ. Η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, αλλά παρουσιάζει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε, δε, την ανάγκη για συναίνεση και κοινωνική συνοχή. «Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που έγινε, ας το αξιολογήσουν. Ας κάνουν ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης. Είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση που θα μας επιτρέψει να στείλουμε θετικό μήνυμα στο εξωτερικό. Και το πιο μικρό μήνυμα συνεννόησης είναι θετικό μήνυμα προς τα έξω» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: