Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής

Ζητούμενο η επιτάχυνση του έργου

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου συνεδριάζει το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα αναλύσουν τις πτυχές του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας, που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της ΕΕ και να επισημάνει πως τώρα είναι στο χέρι της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εφαρμόζοντας με ταχύτητα και ακρίβεια το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Στις 3 το μεσημέρι ο Γ.Παπανδρέου θα ενημέρωσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τις σημαντικές για την βιωσιμότητα του χρέους της αποφάσεις, καθώς και ότι τίποτα από όλα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο δεν πρόκειται να πετύχουν, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αλλάξει. «Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» επισήμανε.

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Όχι νέα μέτρα, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Η χώρα μας μπαίνει σε νέα μορφή οικονομικής σταθερότητας, με την προϋπόθεση να είμαστε συνεπείς» είπε στον Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Δεν τίθεται πλέον θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας, ξεκαθαρίζει και τονίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, καθώς αυτά καθορίστηκαν από το Μεσοπρόθεσμο.

«Η υφεσιακή λογική θα ανακοπεί όχι αμέσως, αλλά τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «το πεδίο αβεβαιότητας φεύγει, η ελληνική οικονομία είναι πλέον προστατευμένη».

«Δεν θα μας ξαναδοθούν ευκαιρίες σαν τη χτεσινή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι πλέον στο χέρι μας για το αν θα πάμε πιο πέρα.

«Ιστορική και πρωτοφανή στη γενναιότητα της και στο εύρος της για τη χώρα μας», χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι μια απόφαση που δίνει στην Ελλάδα τον χρόνο για αλλαγές. Είναι μια απόφαση που δικαιώνει τη δουλειά που έγινε από την αρχή, που δικαιώνει όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μια απόφαση που με τον πιο καθαρό τρόπο αντικρούει τα επιχειρήματα περί μη διαπραγμάτευσης» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Συμφωνήθηκαν όλα όσα για τα οποία έχουμε παλέψει ένα χρόνο τώρα. Με την απόφαση γυρίζει μια σελίδα για τη χώρα μας και τώρα το χρέος μας είναι να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Θωρακίστηκε η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολο της» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου «πολύ θετικές και σημαντικές για την Ελλάδα και ιστορικής σημασίας για την ΕΕ, καθώς προχωρά στην οικονομική διακυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στα του οίκου της».

Μετά τις αποφάσεις «πατάμε σταθερά, είμαστε πιο σίγουροι, δεν κινδυνεύουμε καθημερινά από στάση πληρωμών και έχουμε περισσότερες αναπτυξιακές δυνατότητες» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας. Τονίσε, δε ότι «πλέον είναι στο χέρι μας. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: