Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

«Χρεοκοπία χωρίς πιστωτικό γεγονός»

Οι προβλέψεις των Financial Times για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/76E21294E65899C42AC0A27B141FC8F3.jpg

Στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών αναφέρονται την Παρασκευή οι Financial Times, τονίζοντας ότι, έπειτα από περισσότερα από 60 χρόνια, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές αναμένουν πως και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Εκτιμούν, επίσης, ότι οι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές πιθανότατα θα οδηγήσουν την Standard & Poor’s να θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, τη Fitch θα θέσει τη χώρα σε περιορισμένη χρεοκοπία και τη Moody’s να ανακοινώσει κάτι ανάλογο.

«Οι όροι περιορισμένη και επιλεκτική συνεπάγονται ότι η Ελλάδα ως εκδότης θα κηρύξει χρεοστάσιο, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστεί. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι, δεν θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που ο εκδότης (των ομολόγων) κήρυττε χρεοστάσιο, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογά του ως εγγύηση για δάνεια. Ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση, η Φρανκφούρτη αναμένεται να μας αντιμετωπίσει ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση και δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά. Τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε CCC, όταν γίνει η ανταλλαγή, μετακύλιση ή επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση της Αθήνας, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος» αναφέρει η εφημερίδα.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το σημείο που αφορά στη διάκριση μεταξύ της χρεοκοπίας και του πιστωτικού γεγονότος (credit event) για την εξαγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swaps), τα οποία δεν θα απαιτηθεί να πληρωθούν, καθώς δεν θα υπάρχει credit event. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν.

Σύμφωνα με τους FT, πάντως, ακόμη και αν κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός, εκτιμάται πως η συνολική εξαγορά των credit default swaps θα ανέλθει μόλις σε 5.000.000.000 δολάρια, συνεπώς μικρή επίδραση θα έχει στην αγορά ή στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: