Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Βάσω, η πασιονάρια του ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Βάσω, η πασιονάρια του ΠΑΣΟΚ
Στήριξε και στηρίχτηκε πολιτικά στον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Πίστεψε και αντιπολιτεύτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμμετείχε στο ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρο Μελετών και Διαφωτισμού), θέση νευραλγική τα πρώτα χρόνια και πέρασε εν τέλει στο αντάρτικο κατά του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας θερμά τον Σημίτη στην «κίνηση των τεσσάρων».

Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, σηκώθηκε από τη θέση της και άφησε επιδεικτικά ένα οργισμένο σημείωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου με περιεχόμενο «Άσε και κάποιον άλλον να μιλήσει»! Δημιούργησε ένα σκληρό πυρήνα διαφορετικών αντιλήψεων από την κομματική γραμμή, τα έβαλε ακόμη και με την Θάτσερ, ήρθε σε σύγκρουση με τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος με πρόσφατο αποκορύφωμα την κόντρα της με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και σήμερα δεν χάνει ευκαιρία να πυροδοτεί εσωτερικές εντάσεις με εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και δη κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Μόλις χτες, η Βάσω Παπανδρέου, δεν παραβρέθηκε στην Βουλή προς έκπληξη πολλών για να ψηφίσει την παραπομπή του Γ. Αλογοσκούφη και του Χ. Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση της Siemens, ενώ δεν απέστειλε ούτε γραπτή επιστολή, όπου να αναφέρει τους λόγους της απουσίας της, ως κάποια ένδειξη απολογίας προς τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτοί που στηρίζουν το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ είτε εκείνοι που ενθαρρύνουν το« νέο», σπανίως εκδήλωσαν μια συντεταγμένη άποψη για τη Βάσω Παπανδρέου. Πρόκειται για ένα από τα πολιτικά πρόσωπα του κόμματος που συγκεντρώνει στη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας σωρεία σχολίων και απόψεων. Είναι «ο μάγκας» του κόμματος, η «αντάρτισσα», η στυλοβάτισσα, η αιώνια πολέμιος του αρχηγού, η πρωτοστάτισσα της εσωτερικής αντιπολίτευσης, η ανένταχτη.

Όπως και να έχει η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει στη μακρόχρονη πορεία της ότι ως άλλη σύγχρονη πασιονάρια δύσκολα θα προβεί σε αναμενόμενες πολιτικές κινήσεις, ενώ εύκολα θα εκδηλώσει την διαφωνία της με την κομματική γραμμή. Η «τακτική» αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια παραδοσιακή προσωπική πολιτική της κυρίας Παπανδρέου σε βάθος ετών που την ανάγει σε «αγκαθωτό» κομματικό στέλεχος, το οποίο όμως είναι καθόλα απαραίτητο στην παράταξη κερδίζοντας μονίμως την ψήφο των πράσινων ψηφοφόρων.

Το πολιτικό της γραφείο είναι σύμφωνα με τους συναδέλφους της, το πιο «ζωντανό» με πλήθος πολιτών να το επισκέπτονται καθημερινά είτε για να δώσουν συγχαρητήρια είτε για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.

Η στάση της απέναντι στην ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης είναι καθόλα επιθετική.

Μέχρι πρότινος η κυρία Βάσω Παπανδρέου βρισκόταν σχεδόν πάντοτε απέναντι στις όποιες αποφάσεις τού (πρώην υπουργού Οικονομίας) κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Μας οδηγείτε σε συλλογική κατάθλιψη» του είπε σε ένα ΚΤΕ Οικονομίας. Σε μια άλλη συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο, του είπε: «Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου, σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο», προκαλώντας την επιδοκιμασία αρκετών συναδέλφων της βουλευτών. Η κυρία Παπανδρέου απέφευγε ως τώρα τη σκληρή κριτική απέναντι στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , αν και οι σχέσεις τους ήταν και παραμένουν τυπικές. Η προσπάθειά της όμως να συγκεντρώσει υπογραφές συναδέλφων της βουλευτών για άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρήθηκε ακόμη ένας σταθμός στην κακή σχέση που έχει με τον κ. Παπανδρέου. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι εκείνοι που την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έκαναν λόγο για την ανάγκη άμεσης σύγκλησής της «επειδή υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στο κόμμα».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εν τέλει συνεκλήθη και η κυρία Παπανδρέου έκανε τελικά τη σκληρότερη κριτική έναντι του Πρωθυπουργού λέγοντας στον κ. Γιώργο Παπανδρέου «να μην κυβερνά με παρέες». Στον δε κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταλογίσει: «Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα, με αντιμετωπίσατε ως. ούφο» συνέχισε η Βάσω Παπανδρέου. «Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο έχει κοντά ποδάρια» δήλωσε πριν δύο μήνες.

Αυτή τη φορά, έλεγαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν ευθεία η αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού από την κυρία Παπανδρέου. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν τη διαχρονική στάση που διατήρησε η κυρία Παπανδρέου με την εκάστοτε ηγεσία του κόμματος. Υπενθυμίζουμε ότι η κυρία Παπανδρέου έχει συμμετάσχει σε παρόμοιο περιστατικό της επί Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά με πιο καθοριστικές εξελίξεις.

Αν και ψήφισε θετικά στο Μεσοπρόθεσμο (με βαριά καρδιά ωστόσο) διατηρώντας έτσι τη συνοχή της πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου, ο συνεχείς εκνευρισμός της θα μπορούσε και να ερμηνευτεί ως ένδειξη αγανάκτησης για την μη αξιοποίησή της σε κάποιο υπουργείο. Τουλάχιστον από την πορεία της διαφαίνεται μια τάση να. «ηρεμεί» όταν τα καθήκοντα της στο κόμμα είναι τέτοια που της επιτρέπουν ούτως ή άλλως καθοριστικές για την παράταξη κινήσεις και επιλογές.

Ιστορική στιγμή στο «Caravel», πριν από 16 χρόνια, την ώρα που μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η κυρία Παπανδρέου σηκώθηκε από τη θέση της, πλησίασε τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του έδωσε ένα σημείωμα, ζητώντας να μιλήσουν και τα μέλη της ΚΕ. Η ατμόσφαιρα είχε παγώσει. Ουδείς άλλος μπορούσε να το κάνει αυτό στον Ανδρέα.

Έναν χρόνο νωρίτερα η κυρία Παπανδρέου είχε οργανώσει στο σπίτι της στο Χαλάνδρι το λεγόμενο «δείπνο των τεσσάρων» με τη συμμετοχή των κκ. Κ. Σημίτη , Θ. Πάγκαλου και Παρ. Αυγερινού. Ήταν η απαρχή της πορείας που οδήγησε τον κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ…

*Οι φωτογραφίες της κ. Βάσως Παπανδρεόυ είναι από τη προσωπική της ιστοσελίδα

Α.Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια: