Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Όλα ανοιχτά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την «επόμενη ημέρα»

Κρίσιμη συνεδρίαση

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την πρόταση για διαρχία
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την πρόταση για διαρχία (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Να ανοίξει ο Γιώργος Παπανδρέου τα χαρτιά του για την «επόμενη ημέρα» αναμένουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Κύκλοι της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ο Γ.Παπανδρέου να ανακοινώσει την έναρξη ανοιχτού εσωκομματικού διαλόγου για την αποτίμηση της πορείας του ΠΑΣΟΚ στη διετία της διακυβέρνησης της χώρας και για την αναπροσαρμογή της ιδεολογικοπολιτικής του ταυτότητας.

Ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο «PRI's The World» ότι «θα παραμείνω ενεργός στην πολιτική», αλλά «το πώς είναι κάτι για το οποίο δεν θα σας δώσω τώρα απάντηση, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τα Νέα, εκτιμάται πως ο Γ.Παπανδρέου θα προκηρύξει μετά τις γιορτές σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου θα αποφασιστεί η σύγκληση τακτικού συνεδρίου πιθανότατα στις αρχές φθινοπώρου.

Μέγα ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει όσον αφορά τις εκλογές και ειδικότερα το ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου επιμείνει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ώς το Συνέδριο, δεδομένου ότι για να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη διαδικασία του Ιουνίου θα πρέπει να είναι ενεργός πρόεδρος του κόμματος.

Όσον αφορά την πρόταση περί της λεγόμενης διαρχίας, δηλαδή ο Γ.Παπανδρέου πρόεδρος και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Διαμαντοπούλου, τάσσονται κατά, διαμηνύοντας ότι στηρίζουν «καθαρές λύσεις».

Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος το Σάββατο είχε συνάντηση δύο ωρών με τον Ανδρέα
Λοβέρδο, φέρεται αποφασισμένος, αν δεν κινήσει τις διαδικασίες ο Γιώργος Παπανδρέου, να θέσει
θέμα ηγεσίας και να ζητήσει εκείνος την ενεργοποίηση των διαδικασιών.

Σε δήλωσή του στα Νέα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν, όταν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το ΠΑΣΟΚ στο 10%, εμείς να συζητούμε αν θα ανοίξουμε τις διαδικασίες και ποιες θα είναι αυτές. Επειδή ορισμένοι επιχειρούν να κάνουν διευθετήσεις, επισημαίνω ότι το καταστατικό ορίζει σαφώς εκλογή ηγεσίας από τη βάση και αυτό θα ζητήσω σήμερα».

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι παρεμβάσεις των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση, ενώ πολλά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Γ.Παπανδρέου να ανοίξει τις διαδικασίες.

Βουλευτές, όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Γιάννης Αμοιρίδης, η Σοφία Γιαννακά, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Ηλίας Καρανίκας (οι τελευταίοι με κοινή δήλωση), κάλεσαν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει στην κίνηση των διαδικασιών διότι οι όποιες καθυστερήσεις λειτουργούν διαλυτικά στο εσωτερικό του Κινήματος.

Αντίθετα, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά έκανε λόγο σε δηλώσεις της για αχαριστία και πατροκτονία όσων ζητούν την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία
του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο κλίμα και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος στην προσωπική του ιστοσελίδα, επιτίθεται σε εκείνους που σήμερα επικρίνουν τον Γ.Παπανδρέου ενώ «όρθιοι στο Υπουργικό Συμβούλιο τον χειροκροτούσαν αντί να τον προφυλάσσουν και να του υποδεικνύουν το σωστό, εάν πραγματικά το πίστευαν».

Ο κ. Κρεμαστινός ζητά σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη που πραγματικά εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, τονίζοντας παράλληλα ότι το Πολιτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, «δεν μπορεί κανείς, όση καλή θέληση και να έχει, να το χαρακτηρίσει θεσμικό όργανο».

Ζητά, δε, από τα μέλη του Πολιτικού και του Υπουργικού Συμβουλίου να «αναγνωρίσουν το μεγάλο πολιτικό λάθος τους», δηλαδή το γεγονός ότι δεν στήριξαν την πρόταση για εκλογές πριν η χώρα μπει στο μνημόνιο, ή τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ψηφίζει σειρά νόμων μόνο του το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει στη δυσχερή αυτή θέση σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν θα μετάσχουν οι υφυπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Θα μετάσχουν, πλην των 15 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, 19 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο πρόεδρος της Βουλής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: