Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Θέμα ηγεσίας έθεσαν Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης στο Πολιτικό Συμβούλιο

Ζητούν επίσπευση διαδικασιών


Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προεσερχόμενος στη συνεδρίαση
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προεσερχόμενος στη συνεδρίαση (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την έναρξη των διαδικασιών, το ταχύτερο δυνατό, για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος τρία από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος: οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε μία γενική εισήγηση, διάρκειας μίας ώρας και δέκα λεπτών, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο ζήτημα της ηγεσίας. Εντούτοις, μία γενική αναφορά του, ότι «θα πράξω το καθήκον μου», προκάλεσε συζητήσεις.

Λοβέρδος: Τριήμερη διαδικασία προ των εθνικών εκλογών

«Ποιο από όλα τα καθήκοντά σας θα πράξετε;» ρώτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκτίμησε ότι η εισήγηση του προέδρου του κόμματος διατηρεί την ασάφεια, η οποία -όπως σημείωσε- δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε θέμα εκκίνησης διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί τη σχετική πορεία, αλλά και να βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές και μετά από αυτές προκειμένου να αποφευχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λοβέρδου, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη και η διαδικασία «λιτή και αδάπανη». Οι υποψήφιοι να μη κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να περιορίσουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο, στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις νομαρχιακές συνελεύσεις.

Ο υπουργός Υγείας πρότεινε ως ενδεικτικό χρόνο διεξαγωγής της εκλογής προέδρου τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείει οποιονδήποτε άλλο χρόνο, με τη φράση «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο».

Βενιζέλος: Να ξεκαθαρίσουν όλα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου «να τελειώσουν όλα». Ζήτησε επίσης καθαρές λύσεις (όχι διαρχία) και σταθερή ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Το μέλλον της χώρας «θα κριθεί τώρα, από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει δήθεν επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές» δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αντίθετος «να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές». «Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση» τόνισε. «Άρα, οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα» συμπλήρωσε.

«Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε:

«Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».

Χρυσοχοΐδης: Αμεσα εκλογή νέου προέδρου με κάλπη

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου «για την διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης, εξόδου από μια ύφεση που έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρώσει τις κατακτήσεις ευημερίας των Ελλήνων της τελευταίας τριακονταετίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι βασικό κριτήριο και απόδειξη των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των προαναφερθέντων είναι «η λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, η καθαρή κατεύθυνση που αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία».

Προτάσσοντας το ότι «δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού», ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία «στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση».

«Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη μας εθνική, πατριωτική να ξαναπιάσουμε το νήμα των αναγκών και ελπίδων της κοινωνίας».

Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία».

Ο Δημήτρης Ρέππας, η Συλβάνα Ράπτη και ο Απόστολος Κακλαμάνης που τοποθετήθηκαν λίγο αργότερα δεν έθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες θέμα ηγεσίας.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε να γίνει αυτοκριτική αλλά όχι «αυτομαστίγωμα». «Αν μπούμε στη λογική της ισοπέδωσης και απαξίωσης της κυβερνητικής μας θητείας, τότε προσφέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στα άλλα πολικά κόμματα και τις χειρότερες υπηρεσίες στη Χώρα και μετά στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας» είπε ο κ. Καρχιμάκης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: