Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Ενημέρωση ζητά η κυβέρνηση από την Τουρκία για τους εμπρησμούς δασών

Σάλος με τις αποκαλύψεις Γιλμάζ


Από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας αναμένει να ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών
Από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας αναμένει να ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, επισημαίνοντας πως είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του Μεσούτ Γιλμάζ για τουρκικό δάκτυλο πίσω από εμπρησμούς ελληνικών δασών τη δεκαετία του '90.

Οι αντιδράσεις είναι θυελλώδεις με τα κόμματα να μιλούν για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μείζων πολιτικό ζήτημα, ζητώντας διερεύνηση και αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Γιλμάζ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

Η κυβέρνηση θα περιμένει τη σχετική ενημέρωση την Τρίτη.

Το ΠΑΣΟΚ επίσης αναμένει αναμένει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του Μεσούτ Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.

Η Νέα Δημοκρατία μιλά για «βαριές σκιές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας, όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, πως η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.

«Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από τον ΛΑΟΣ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα», ενώ όταν ο Γ.Καρατζαφέρης τότε «είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών».

Ο Συνασπισμός επισημαίνει από την πλευρά του πως «οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: