Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Στην Αθήνα μεταφέρεται ο Εφραίμ, για να παραδοθεί στις Αρχές

Συνοδεία αστυνομικών

Ο ηγούμενος Εφραίμ
Ο ηγούμενος Εφραίμ (Φωτογραφία: Icon )


Θεσσαλονίκη
Στην Αθήνα κατευθύνεται αυτή την ώρα οδικώς, συνοδεία αστυνομικών, ο ηγούμενος Εφραίμ, προκειμένου να παραδοθεί. Σκάφος του λιμενικού τον αποβίβασε στην Ουρανούπολη, απ' όπου τον παρέλαβε αστυνομική δύναμη και αυτή την ώρα τον συνοδεύει στην Αθήνα. Νωρίτερα, το πράσινο φως για τη μεταφορά του έδωσε ο θεράπων γιατρός του. Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την υπόθεση. Παρέμβαση Τέντε ζητεί η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, απαράδεκτες οι παρεμβάσεις, λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, καθηγητή Άρη Χαραλαμπάκη, ο Εφραίμ θα παραδοθεί στις Αρχές και γι' αυτό θα μεταβεί στην Αθήνα, συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου, αφού περάσει από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, να μεταχθεί στο Εφετείο, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του.

Ο γιατρός που εξέτασε τον ηγούμενο Εφραίμ έκρινε ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σαφή βελτίωση, καθώς το σάκχαρό του ρυθμίστηκε, οι πόνοι από τη δισκοπάθεια υποχώρησαν, ενώ υποχώρησε και ο πυρετός από τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η υπόθεση της προφυλάκισης του Εφραίμ έχει φέρει αναστάτωση στην πολιτική ζωή, καθώς ο ΛΑΟΣ έχει ταχθεί στο πλευρό του μοναχού, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για σκοπιμότητες πίσω από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Την Τρίτη, μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή, που ήταν βασικός κατήγορος στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Εκτίμησε ότι «η ταυτόχρονη παρουσία του υφυπουργού και βασικού κατηγόρου στην υπόθεση κ. Πεταλωτή συνιστά μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

Παρέμβαση Τέντε ζητεί το Άγιο Όρος

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος για την αναίρεση του βουλεύματος τού Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ, ζητάει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Με επιστολή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης πολιτείας τον διαβεβαιώνει ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης η καθ' ημάς Ιερά Κοινότητα παρέχει την διαβεβαίωσιν και εγγυάται την παραμονήν του Γέροντος Εφραίμ εντός Μονής».

Η επιστολή συντάχθηκε στο πλαίσιο της απόφασης της Ιεράς Κοινότητας που ελήφη στην χθεσινή σύνοδό της στις Καρυές. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η αποστολή άλλων δυο επιστολών, η μια προς το ΥΠΕΞ, στην οποία επικρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις δικαστικές αρχές και υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους και η άλλη προς την αδελφότητα της μονής Βατοπαιδίου, με την οποία δηλώνεται η συμπαράστασή της προς την «δοκιμασία του αδελφού Εφραίμ» αλλά και των μοναχών της μονής.

Στην επιστολή της προς τον κ. Τέντε η Ιερά Κοινότητα, αφού εκφράζει «την μεγάλην έκπληξιν ημών δια την έκδοσιν του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών προς άμεσον προφυλάκισιν του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ματοπεδίου Αρχιμανδριτου κ.Εφράιμ», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…προξενεί εις ημάς κατάπληξιν το γεγονός ότι το βούλευμα τούτο εξεδόθη και απεστάλη προς εκτέλεσιν εσπευσμένως κατά τας παραμονάς της εορτής της γεννήσεως του Κυρίου Ημών Χριστού. Εκδοθέντος μάλιστα συμφώνως προς αυτό του κατά νόμον εντάλματος προσωρινής κρατήσεως υπό της ανακρίτριας διενεργήθη ήδη κατά την 24η τρέχοντος μηνός η σύλληψης Καθηγουμένου πραγματοποιηθείσα εν τη Ιερα Μονή Βατοπεδίου κατόπιν κινητοποιήσεως ισχυρας αστυνομικής δυνάμεως υπό τον αστυνομικόν διευθυντήν Χαλκιδικής, τη συμπράξει εισαγγελικού λειτουργού της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ως εάν επρόκειτο περί προσώπου άκρως επικινδύνου περί του οποίου δήθεν υφίσταντο υπόνοιαι απειθείας ή αντιστάσεως».

Στο τέλος της ανακοίνωσης σημείωνεται: «…υποβάλλομεν επείγουσαν έκκλησιν και θερμοτάτην παράκλησιν όπως ασκήσετε το όπερ εκ του νόμου έχετε δικαίωμα της αναιρέσεως του προρρηθέντος βουλεύματος».

Συνάντηση Τέντε - Κασμίρογλου

Με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε συναντήθηκε την Τρίτη ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αντί για τις φυλακές.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει για τους ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.

Παράλληλα, στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές πιστών (μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ.), Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

«Ανεπίτρεπτες οι παρεμβάσεις»

Ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί η κριτική που ασκήθηκε για την απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ).

Ειδικότερα, με αφορμή τα σχόλια και τις επικρίσεις που έγιναν, για τη διαταχθείσα προσωρινή κράτηση του ηγουμένου Εφραίμ, η ΕΔΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Είναι πρωτοφανές παράγοντες ξένης χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου.

» Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

» Οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί δίνουν μεγάλη σημασία στον κοινωνικό απόηχο των αποφάσεων τους και έχουν τις ευαισθησίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

» Ζητούν, όμως, απ' όλους τους, αυτόκλητους και μη, σχολιαστές των αποφάσεων τους και αν ακόμα διακρίνονται από αυστηρότητα, να είναι προσεκτικοί όταν εκφέρουν γνώμη γι' αυτές, αφού δεν έχουν γνώση των δεδομένων της δικογραφίας.

» Η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου. Αρμόδια δε να την επιβάλλουν ή όχι είναι μόνο τα δικαστικά όργανα, τα οποία δεν πτοούνται ούτε από επικρίσεις ούτε από παρεμβάσεις.

» Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συμβούλιο, που διέταξε την προσωρινή κράτηση, συγκροτήθηκε από ανώτερους δικαστές (εφέτες), εγνωσμένου κύρους, ήθους και επιστημονικής κατάρτισης».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: