Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σε υπόγειο πόλεμο Γιλμάζ-Τσιλέρ αποδίδονται τα περί εμπρησμών στην Ελλάδα

Σάλος στην Αθήνα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ περί τουρκικού δακτύλου στις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας τη δεκαετία του 1990.

Το υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Γρ.Δελαβέκουρα, ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, ενώ την ίδια στιγμή κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αποδίδουν τα όσα είπε ο κ. Γιλμάζ σε έναν υπόγειο πόλεμο ανάμεσα στον ίδιο και την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι σχετικές πληροφορίες ήταν από την πρώτη στιγμή σε γνώση της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι την επίμαχη περίοδο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ δηλώσεις καταγγελίας για τους εμπρησμούς στα
ελληνικά δάση και όλους όσοι κρύβονταν πίσω από αυτούς είχε κάνει εκείνη την περίοδο ο τότε υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας -ως αρμόδιος για τη δασοπροστασία.

«Οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στις αρχές ασφαλείας ως ισχυρές ενδείξεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι ως αποδείξεις. Οι πηγές σε αρκετές περιπτώσεις ήσαν σοβαρές, αλλά δεν ήσαν αρκετά τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν μια απόδειξη» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Γιάννης Κοραντής, βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ.

«Έχω την αίσθηση ότι τουλάχιστον απ' όσα έχω πληροφορηθεί ότι οι τότε κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά έναντι της Τουρκίας αυτές τις πληροφορίες» πρόσθεσε.

«Η ΕΥΠ είχε μαζέψει όσα στοιχεία της είχαν περιέλθει. Είχε επιχειρήσει να τα διασταυρώσει, δεν μπορούσε να φτάσει σε σημείο να έχει απόδειξη τέτοια τρανταχτή, αλλά -επαναλαμβάνω- ισχυρές ενδείξεις» συνέχισε ο κ. Κοραντής, εκφράζοντας και την έκπληξη που του προκάλεσε ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Γιλμάζ για να προχωρήσει στις αποκαλύψεις αυτές. Ο κ. Κοραντής απέδωσε τις δηλώσεις Γιλμάζ σε «μία προσπάθεια επανόδου του στην ενεργό πολιτική δράση».

Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 1993-1997 είχαν -μεταξύ άλλων- ξεσπάσει οι μεγάλες φωτιές στην Πεντέλη, στο Σέιχ Σου και στην Ικαρία. Τότε, υπήρξαν «διαρροές» από κυβερνητικές πηγές για εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών, αλλά δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ η παραμικρή απόδειξη για αυτό.

Οι δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ έγιναν στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», όπου ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας παραδέχτηκε ότι με τη χρηματοδότηση μέσω μυστικών κονδυλίων, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας Τσιλέρ (1995-1997), Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση.

Αντιδράσεις κομμάτων

Οι δηλώσεις Γιλμάζ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι οι καταγγελίες του Μεσούτ Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνιστούν «μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία» αναφορικά με τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα και προσοχή το ανακύψαν θέμα,
και επικρίνουν τους «βιαστικούς που βγήκαν και ζήτησαν αποζημιώσεις από την Τουρκία». Σημειώνουν, δε, ότι «μπορεί να βγει ο Ερντογάν και να πει ότι "εγώ ακριβώς αυτό το παρακράτος χτύπησα"».

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.

«Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ επιβεβαιώνουν ότι η δράση μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη είναι μια συνηθισμένη πρακτική που οι κυβερνήσεις κρύβουν απ' τους λαούς. Ας μην παριστάνουν τους έκπληκτους τα κόμματα του συστήματος που κατηγορούν το ΚΚΕ για συνωμοσιολογία όταν καταγγέλλει τη δράση υπηρεσιών των ιμπεριαλιστικών κέντρων πίσω από διάφορα γεγονότα. Τα δικαιώματα του λαού δεν μπορεί να προστατευτούν αποτελεσματικά όσο η χώρα βρίσκεται ενταγμένη σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αντίθετα θα είναι διαρκώς εκτεθειμένος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους».

Από τον ΛΑΟΣ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα», ενώ όταν ο Γ.Καρατζαφέρης τότε «είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών».

Ο Συνασπισμός επισήμανε από την πλευρά του πως «οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: