Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής ...



Το φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι αισθάνονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τα δυο τρίτα της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας-μεταξύ αυτών και ... κορυφαίοι υπουργοί-θα μείνουν εκτός Βουλής. Το κυβερνών κόμμα όχι απλώς δείχνει να χάνει, για παράδειγμα, το σύνολο των μονοεδρικών στις οποίες σάρωσε το 2009, αλλά να κινδυνεύει να μείνει χωρίς έδρα σε δυεδρικές, ακόμα και σε τριεδρικές περιφέρειες, όπως π.χ. στη Λέσβο.

Στην Α΄ Αθηνών, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ, ιδίως εάν η προσεχής Βουλή αποτελείται από περισσότερα των πέντε κομμάτων που είναι σήμερα, ενδέχεται να εκλέξει τρεις μόλις βουλευτές. Να μείνουν δηλαδή εκτός Βουλής ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί ή «δελφίνοι», καθώς στο ψηφοδέλτιο, πέραν των υπαρχόντων βουλευτών θα προστεθούν η πρώτη σε δημοτικότητα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος – αν και τελευταία ακούγεται ότι σκέφτεται για την υποψηφιότητά του και την περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε προ διμήνου για λογαριασμό νέου υποψήφιου-και στην οποία δεν περιλαμβάνεται το όνομα της Φώφης Γεννηματά-προηγούνταν κατά σειρά Κώστας Σκανδαλίδης, Άννα Διαμαντοπούλου-με μικρή διαφορά-και Χρήστος Παπουτσής. Σοβαρά, δηλαδή, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής οι νυν βουλευτές Νάσος Αλευράς, Θανάσης Τσούρας, Σπύρος Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου-αν και σύμφωνα με τη μέτρηση «δίνει μάχη»-και η ηθοποιός Πέμη Ζούνη.

Στη Β΄ Αθηνών, όπου ισχύει σχεδόν η απλή αναλογική (το εκλογικό μέτρο είναι λίγο μεγαλύτερο από το 3,54%), το ΠΑΣΟΚ, αναλόγως των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, με τα σημερινά δεδομένα θα εκλέξει γύρω στους 7 βουλευτές από τους είκοσι που εξέλεξε στην προηγούμενη Βουλή και από τους οποίους δύο (Σοφία Σακοράφα και Γιάννης Δημαράς) έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα προστεθεί και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος θα δώσει εκ νέου μάχη για την πρωτιά με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Άγνωστο αν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι όλοι οι νυν βουλευτές, καθώς η Βάσω Παπανδρέου αφήνει ανοιχτά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση της στο εξής( πολλά θα εξαρτηθούν αποό τον νέο αρχηγό) , ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε-σε μια παρέμβαση για την οποία παραλίγο να διαγραφεί- ότι είναι «φιλοξενούμενος» στο χώρο, ο Τηλέμαχος Χυτήρης εμφανίζεται απογοητευμένος κ.λ.π. Ειδικά στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εκλέξει επτά βουλευτές, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ακόμα και δυο νυν υπουργοί.

Στην Α΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει έναν βουλευτή, με τον Δημήτρη Καρύδη να δίνει μάχη με τον Μανόλη Μπετενιώτη, ενώ τα υπόλοιπα στελέχη του προηγούμενου ψηφοδελτίου έχουν σχεδόν…εξαφανιστεί! Στην Β΄ Πειραιά, από τρεις βουλευτές που διαθέτει σήμερα (Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Γρηγόρης Νιώτης) θα εκλεγούν δυο, ενώ άγνωστο είναι εάν θα είναι υποψήφιος και σε ποια περιφέρεια ο πρώην νομάρχης Γιάννης Μίχας –ο ίδιος διαψεύδει ότι θα είναι υποψήφιος .

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει κάτι παραπάνω από τους μισούς βουλευτές που διαθέτει σήμερα, δηλαδή τρεις ή τέσσερις. Ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου (πηγαίνει καλά, λόγω και της κριτικής της στάσης στην κυβέρνηση), Σπύρος Βούγιας και Εύα ΚαΪλή, όπως και η αντικαταστάτρια του Θωμά Ρομπόπουλου, Βούλα Τεκτονίδου, θα δώσουν μάχη για μια ή δυο έδρες. Στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης ενδέχεται να είναι νέοι υποψήφιοι ο Στέλιος Αγγελούδης, πολύ στενός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Παπαστεργίου, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Σούμπασης, θα είναι υποψήφιος στη Φλώρινα διεκδικώντας τη θέση του Γιώργου Λιάνη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αν είναι υποψήφιος με σταυρό, προσανατολίζεται στην περιφέρεια Αττικής. Πηγές της Ιπποκράτους επιμένουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να μην είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αλλά η σύζυγός του Χριστίνα Χριστοφάκη, ενώ ο διαγραφείς Βασίλης Οικονόμου, θα είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Στο επικρατείας

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αν το κόμμα στις εκλογές οδηγήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί στο Επικρατείας και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναλόγως των εξελίξεων και των εσωκομματικών διεργασιών ακούγεται ότι στο Επικρατείας ενδέχεται να είναι και ο πρώτος τη τάξει υπουργός Δημήτρης Ρέππας. Αν το ΠΑΣΟΚ το οδηγήσει στις εκλογές άλλος αρχηγός, το Επικρατείας-όπως και κατά τόπους ψηφοδέλτια-αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικά.

Ο νέος αρχηγός

Ούτως ή άλλως, πάντως, η σύνθεση των ψηφοδελτίων και η δυναμική τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τον αρχηγό που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ένας από τους λόγους ,μάλιστα, που οι «δελφίνοι» δεν επιθυμούν την «διαρχία» είναι ότι τα ψηφοδέλτια δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να τα διαμορφώσει ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά εκείνος εξ αυτών που θα εκλεγεί πρόεδρος.

real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: