Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νέα κυβέρνηση πριν το Πάσχα θέλει η ΝΔ

Τι επιδιώκει το επιτελείο Σαμαρά


http://img.protothema.gr/1B4D556FF7A3DC46C1C7F58FCEE6EFEB.jpg
Εκλογές το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα διαμηνύει το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ χωρίς να κρύβει την δυσαρέσκειά του για τις διαρροές κυβερνητικών και «πασοκικών» κύκλων που κάνουν λόγο για μεγάλη παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σύμφωνα με την λεωφόρο Συγγρού στην πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά - Παπαδήμου δεν συζητήθηκε ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών και πολύ περισσότερο δεν έγινε λόγος για το τέλος Απριλίου. Η μόνη υποχώρηση που προς το παρόν κάνει η ηγεσία της ΝΔ σε σχέση με τις 19 Φεβρουαρίου, που είχε αρχικά συμφωνηθεί, είναι ότι συναρτά την ημερομηνία διεξαγωγής με την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης.
Στο πλαίσιο αυτό κομματικοί παράγοντες βλέπουν σαν πιθανή ημερομηνία εκλογών την 18η Μαρτίου. Η επιχειρηματολογία αυτή εδράζεται στο ότι το PSI πρέπει να κλείσει το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο καθυστερεί τόσο δυσκολεύει καθώς εμπλέκεται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και αυξάνει ο κίνδυνος να αποτύχει και να προκληθεί χρεοκοπία.
Φυσικά ο κ. Παπαδήμος προτιμά να βάλει στο βιογραφικό του ότι έβγαλε την χώρα από το αδιέξοδο εξασφαλίζοντας τον δανεισμό της και την παραμονή της στην ευρωζώνη παρά να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία. Έχει λοιπόν κάθε λόγο να επισπεύσει τις διαδικασίες για το PSI. Εφόσον αυτό γίνει τότε η δανειακή σύμβαση είναι θέμα μίας ή δύο εβδομάδων, λένε τα γαλάζια στελέχη και συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναβολή των εκλογών στο τέλος Απριλίου. Επιπλέον, προσθέτουν ότι, από την στιγμή που κλείσει το PSI και εγκριθεί η δανειακή σύμβαση εκλείπει ο λόγος και της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και της συμμετοχής της ΝΔ σε μια τέτοια κυβέρνηση.
Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι σε τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η συζήτηση περί μεγάλης αναβολής των εκλογών συνδέεται με τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και των υπουργών του που θέλουν να αγοράσουν χρόνο για τις δικές τους εσωκομματικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση είναι στο ναδίρ και δεν έχει να χάσει από την παράταση της κυβέρνησης, αντίθετα έχει να κερδίσει από την παραμονή του στα πράγματα. Αντίθετα ο χρόνος κυλά σε βάρος της ΝΔ. Η μόνη της ελπίδα να συγκρατήσει τις απώλειες είναι να εμφανίσει στην κοινωνία ότι παρενέβη σε μία κρίσιμη συγκυρία για την χώρα για να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη και αποχωρεί μόλις ολοκληρωθεί η δέσμευση που είχε από την αρχή αναλάβει. Φυσικά και πάλι κινδυνεύει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος που απορρέει από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν και θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση. Κάθε μέρα όμως που θα παρατείνεται η κυβέρνηση θα καθίσταται όλο και πιο συνυπεύθυνη και η ίδια με το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: