Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται πιθανώς την Τρίτη ο Εφραίμ

«Σίριαλ» η προφυλάκιση


Αντιδρά η Ρωσία στην προφυλάκιση Εφραίμ. Στη φωτογραφία ο ηγούμενος σε παλαιότερη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Αντιδρά η Ρωσία στην προφυλάκιση Εφραίμ. Στη φωτογραφία ο ηγούμενος σε παλαιότερη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να διακομιστεί κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος παραμένει από την παραμονή των Χριστουγέννων φρουρούμενος στο κελί του στον Άγιον Όρος. Η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου παρουσιάζει σαφή βελτίωση σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών που τον εξέτασε τη Δευτέρα, και η τελική απόφαση για τη μεταφορά του, με πλωτό η εναέριο μέσο, θα ληφθεί κατόπιν επανεξέτασης το πρωί της Τρίτης.

Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στηρίζει την ίδια στιγμή τον ηγούμενο Εφραίμ, ζητώντας επανεξέταση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκισή του.

Η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου θα επανεξεταστεί στις 10:00 το πρωί της Τρίτης και θα εκδοθεί νέο ιατρικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής.

Ο κ. Δοκουσλής εξέτασε τη Δευτέρα τον ηγούμενο επισημαίνοντας ότι κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει σαφή βελτίωση, και εκτίμησε πως την Τρίτη θα είναι σε θέση να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο (ο Εφραίμ διεγνώσθη με λοίμωξη του αναπνευστικού, δισκοπάθεια και απορρύθμιση σακχάρου).

Οι συνήγοροι του ηγούμενου Εφραίμ παραπέμπουν στην ιατρικό γνωμάτευση, ώστε ο μοναχός να μεταχθεί στις φυλακές, όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με το ένταλμα που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Εν τω μεταξύ, σε συνεδρίαση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής συμπαράστασης στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και στον ηγούμενο Εφραίμ, καθώς και η σύνταξη επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Παγου Ιωάννη Τέντε με την παράκληση να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Με τρίτη επιστολή τους στο υπουργείο Εξωτερικών θα εκφράσουν τη δυσφορία της αγιορείτικης ηγεσίας για την μη τήρηση, όπως υποστηρίζουν, των διαδικασιών που προβλέπει ο καταστατικός χάρτης στη διαδικασία εξέτασης του ηγουμένου από τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν καθώς απαιτείτο η παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Επιστασίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κράτησε αποστάσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, από την απόφαση για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, κάνοντας λόγο για μέτρο που πρέπει να λαμβάνεται με φειδώ και προσοχή. Απέρριψε ωστόσο ταυτόχρονα τις όποιες προσπάθειες παρέμβασης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Για σκοπιμότητες πίσω από την προφυλάκιση του ηγουμένου μίλησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

«Η απόφαση για τον Εφραίμ, είναι έμφορτος ημεδαπών και αλλοδαπών σκοπιμοτήτων. Η δικαιοσύνη πρέπει να πείθει τον κόσμο. Είναι μεν ανεξάρτητη, αδέσμευτη και ανεπηρέαστη. Όμως, πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι ορισμένες αποφάσεις αλληλοσυγκρούονται. Πρεμούρα για να μπει παραμονή των Χριστουγέννων, φυλακή ο Εφραίμ, ελεύθεροι πολλοί από αυτούς που έχουν διασπαθίσει το χρήμα του ελληνικού λαού. Κάποια πράγματα πρέπει να ορθοτομούν τον λόγο και την πράξη» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δηλώνει ότι ελπίζει σε «δίκαιη, έντιμη και μη πολιτικοποιημένη δίκη» του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Την ανάγκη να υπάρξει αναμονή έως την έγκυρη δικαστική εξέταση των δεδομένων της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου εξέφρασε ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι, διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι ελπίζει σε δίκαιη, έντιμη και μη πολιτική δίκη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, του οποίου τη δράση εγκωμίασε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: