Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ο Γιώργος αντιμέτωπος με την ιστορία

Ανακοινώνει την πρόθεσή του να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής


http://img.protothema.gr/DE6AE3FE810F31E413F36B36D795D338.jpg
Έτοιμος να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία του κόμματός του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του κόμματος θα ανακοινώσει σήμερα στα στελέχη του, μέλη του πολιτικού συμβουλίου και της πρώην κυβερνητικής επιτροπής, την απόφασή του να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Για την ακρίβεια, θα τους ζητήσει να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθεί ο νέος υποψήφιος πρωθυπουργός εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (και αρχηγός του κόμματος). Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως αυτό θα γίνει εντός του Ιανουαρίου. Το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου. Γιατί, ο Γιώργος Παπανδρέου δε θέλει με τίποτα να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτό το ξεκαθάρισε και στον πρωθυπουργό τον οποίο είδε στις 12 το μεσημέρι. Πως στηρίζει απόλυτα την προσπάθειά του να κλείσει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Και ότι η θέση αυτή δεσμεύει το κόμμα και τα κορυφαία στελέχη του, τα οποία άλλωστε συμμετέχουν και στη νέα κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί τώρα πλέον η διεθνής κοινότητα συζητά την ατζέντα που έθετε από τη στιγμή που αναδείχθηκε το 2009 στη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτή είναι η κυρίαρχη εκδοχή. Υπάρχει και μία δεύτερη, που θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να επιδιώκει το σενάριο της διαρχίας. Να μείνει πρόεδρος και να εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα υποψήφιο πρωθυπουργό. Τα στελέχη διαφωνούν κάθετα. Διαφωνούν όλοι: ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και άλλα κορυφαία στελέχη. Και δηλώνουν ότι θα του το πουν ανοιχτά στη δυνεδρίαση, εφόσον οπισθοχωρήσει από την καθαρή λύση που αναμένουν.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη του πολιτικού συμβουλίου παπανδρεϊκά στελέχη έλεγαν σε δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει συμφέροντα που επιδίωξαν και πέτυχαν να συντομεύσουν τον βίο της κυβέρνησής του. Και τα οποία τώρα θέλουν να τον σμπρώξουν στην έξοδο από την πολιτική ως αποτυχημένο. Θα ζητήσει από όλους να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις. Σύμφωνα με όσους κινούνται σε αυτό το μήκος κύμματος ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος μέχρι τον Ιούνιο.

Μέλη του πολιτικού συμβουλίου από την άλλη θέτουν θέμα αποχώρησης των μελών της κυβερνητικής επιτροπής, ώστε στο τέλος το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο να πάρει απόφαση δεσμευτική με βάση και το καταστατικό.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι αν οι κορυφαίοι αποδεχθούν το σενάριο της μετάβασης όπως το περιγράφουν οι προεδρικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: