Ανακοινώνει την πρόθεσή του να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής
Από εκεί και πέρα ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί τώρα πλέον η διεθνής κοινότητα συζητά την ατζέντα που έθετε από τη στιγμή που αναδείχθηκε το 2009 στη θέση του πρωθυπουργού.
Αυτή είναι η κυρίαρχη εκδοχή. Υπάρχει και μία δεύτερη, που θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να επιδιώκει το σενάριο της διαρχίας. Να μείνει πρόεδρος και να εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα υποψήφιο πρωθυπουργό. Τα στελέχη διαφωνούν κάθετα. Διαφωνούν όλοι: ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και άλλα κορυφαία στελέχη. Και δηλώνουν ότι θα του το πουν ανοιχτά στη δυνεδρίαση, εφόσον οπισθοχωρήσει από την καθαρή λύση που αναμένουν.
Λίγη ώρα πριν την έναρξη του πολιτικού συμβουλίου παπανδρεϊκά στελέχη έλεγαν σε δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει συμφέροντα που επιδίωξαν και πέτυχαν να συντομεύσουν τον βίο της κυβέρνησής του. Και τα οποία τώρα θέλουν να τον σμπρώξουν στην έξοδο από την πολιτική ως αποτυχημένο. Θα ζητήσει από όλους να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις. Σύμφωνα με όσους κινούνται σε αυτό το μήκος κύμματος ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος μέχρι τον Ιούνιο.
Μέλη του πολιτικού συμβουλίου από την άλλη θέτουν θέμα αποχώρησης των μελών της κυβερνητικής επιτροπής, ώστε στο τέλος το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο να πάρει απόφαση δεσμευτική με βάση και το καταστατικό.
Το ενδιαφέρον, όμως, είναι αν οι κορυφαίοι αποδεχθούν το σενάριο της μετάβασης όπως το περιγράφουν οι προεδρικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου