Φορολογικό «στριπτίζ» και κατάσχεση περιουσίας
Για να... ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, οι επιτελείς του υπουργείου αποφάσισαν για αρχή να ρίξουν «στον λάκκο με τις εισπρακτικές», τουλάχιστον 1500 οφειλέτες. Επειδή όμως η συνέχεια πρέπει να είναι ανάλογη ή και πιο θεαματική, «σπάει» το ψυχολογικό «φράγμα» των 5.000.000 ευρώ, πάνω από το οποίο οι οφειλέτες απειλούνταν με φορολογικό «στριπτίζ» και κατάσχεσης της περιουσίας τους.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μειώνεται και κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ, το όριο οφειλών που θα ελέγχονται από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξη ούτως ώστε ο αριθμός των εξεταζόμενων υποθέσεων να είναι τουλάχιστον 1.500.
Η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης καλείται, με την βοήθεια των ιδιωτικών δικηγορικών και εισπρακτικών εταιρειών να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, δηλαδή κατασχέσεις και αυτόφωρη διαδικασία σπάζοντας κάθε τραπεζικό ή προσωπικό απόρρητο, προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Υπό την πίεση της Τρόικα όμως, ακόμα και μικρομεσαίοι οφειλέτες μπορεί να πάρουν σειρά που θα συμπληρώσουν τον «στόχο» των 1500 οφειλετών. Σε κλοιό τίθενται όμως και όσοι οφείλουν μικρότερα ποσά επειδή δεν είναι και λίγοι εκείνοι που φρόντισαν προσχηματικά να μειώσουν (ή να «μοιράσουν») τα χρέη τους για να πέσουν κάτω από 5.000.000, αφού τόσα προέβλεπε η προηγούμενη υπουργική απόφαση πως απαιτούνται για να γλιτώσουν το κυνηγητό από τους «κομάντο της φοροδιαφυγής». Αυτοί οι οφειλέτες που είχαν χρέη πάνω από 5 εκατ. ευρώ αλλά τα μείωσαν, θα παραμείνουν στο στόχαστρο της Μονάδας για δύο χρόνια ακόμα, ως «ομάδα υψηλού κινδύνου».
Βάσει το νέου φορολογικού νόμου η έρευνα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανατίθεται σε 40 ιδιωτικά γραφεία με εξάμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συνάπτονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, στις οποίες είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες ανείσπρακτες οφειλές. Οι ιδιώτες θα πρέπει να εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των υποχρέων ή συνυποχρέων όπως:
• ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί,
• απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων,
• περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων που μεταβιβάστηκαν,
• περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου,
• τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό κ।λπ
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου