Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το θέμα της διεκδίκησης γερμανικών επανορθώσεων...



Τη δυνατότητα της χώρας μας να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, διαπίστωσε η Βουλή διά των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων. Τα μέλη των δύο Επιτροπών ζήτησαν από την κυβέρνηση να ... πάρει θέση στο «εθνικό αυτό ζήτημα», μετά την ενημέρωση που είχαν από τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον Μανώλη Γλέζο και τον υποδιοικητή της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, ενώπιον των επιτροπών προσήλθαν οι πανεπιστημιακοί Μανώλης Ρούκουνας, (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Στέλιος Περράκης, Αντ.Μπρεδήμας, ο Μανώλης Γλέζος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, και ο Ιω.Παπαδάκης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντ. Μπρεδήμας, επισήμανε ότι η νομική δυνατότητα που υπάρχει μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις δυνατότητες που υπάρχουν για επιστροφή των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών από τη Γερμανία.

Δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, η Γερμανία έχει δεχθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει την επιστροφή των δικών της θησαυρών από τους Ρώσους, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι άλλο για την επιστροφή και των πολιτιστικών αγαθών από εκείνη προς τη χώρα μας. Έτσι, ο καθηγητής προέτρεψε να μας απασχολήσει αυτό πρωτίστως έναντι άλλων διεκδικήσεων, διότι τουλάχιστον έχουμε τις πιθανότητες να πάρουμε αυτά που ζητούμε.

«Αυτή είναι η πιο προσιτή προσέγγιση των επανορθώσεων γενικά», είπε και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αναφορικά με το δάνειο, ο κ. Μπρεδήμας προκειμένου να καταδείξει πόσο επαχθές ήταν για τη χώρα μας ανέφερε ότι η Ελλάδα πλήρωνε το 113% του ΑΕΠ, όταν το Βέλγιο κατέβαλε το 24%, η Νορβηγία το 69% και η Ολλανδία το 17% του ΑΕΠ.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου, Στ.Περράκης, τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες νομικές για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τη λογική από τις δεκαετίες του 1990, επισημαίνοντας πως ο ευπατρίδης Σταμούλης και «οι αγωγές που κατατέθηκαν βόλεψαν τις ελληνικές κυβερνήσεις».

Εκτίμησε πως στη Χάγη η χώρα έχει κερδίσει το κεκτημένο να συνομιλεί η Γερμανία με τη χώρα, οι υπήκοοι της οποίας είναι θύματα. Μάλιστα, τόνισε ότι το θέμα πρέπει να παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο και η κυβέρνηση είναι αυτή που θα διαχειριστεί το χρόνο και τον τρόπο.

Τις εξελίξεις σε νομικό επίπεδο περιέγραψε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Ρούκουνας, ο οποίος επισήμανε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «δεν ασχολήθηκε με την ελληνική περίπτωση» στην πρόσφατη απόφασή του.

Βεβαίως, διευκρίνισε, η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για το θέμα της ετεροδικίας που έχει προβάλει η Γερμανία. Αναφερόμενος στο «καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο», είπε ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της. «Χρειάζεται συνολική μελέτη των επισήμων στοιχείων της διαφοράς μας με τη Γερμανία για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις», τόνισε.

O Μανώλης Γλέζος, αφού ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να σβήνει τις οφειλές της Γερμανίας έναντι της χώρας μας» ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να δώσει στοιχεία σχετικά με το «αναγκαστικό δάνειο».

Ανέφερε ότι όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας στο σχετικό αίτημα είχε απαντήσει ότι απαιτείται εντολή πρωθυπουργού. «Σήμερα που είναι εκείνος πρωθυπουργός ας μας τα δώσει» είπε ο κ. Γλέζος και ζήτησε τη συνδρομή της Βουλής ώστε να παραδοθούν τα στοιχεία.

Εκ μέρους της ΤτΕ, ο υποδιοικητής Ιω.Παπαδάκης, δεσμεύτηκε για την πλήρη συνεργασία της Τράπεζας με νομικούς ώστε να εκτιμηθεί το ύψος του δανείου, καθώς, όπως είπε, οι τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολλοί.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τράπεζα της Ελλάδος εκταμιεύθηκαν τα χρήματα του δανείου προς τη Γερμανία ύστερα από εντολή της κατοχικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η Τράπεζα δεν έχει υπολογίσει ακόμη το ακριβές ποσό κι όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ανάγεται στη δικαιοδοσία της ελληνικής Πολιτείας.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντίνος Βρεττός, τόνισε πως αποδείχθηκε ότι υπάρχει θέμα το οποίο, όμως, δεν έχει αγγίξει την Πολιτεία και κατέληξε τονίζοντας πως κάτι πρέπει να γίνει πλέον και η χώρα μας να λάβει αποφάσεις.

Newsroom ΔΟΛ,


Δεν υπάρχουν σχόλια: