Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Στο 20% ο πήχης των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Στο 20% ο πήχης των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου
«Χάσαμε το τεκμήριο της αθωότητας. Πρέπει να κερδίσουμε απ' την αρχή τα πάντα», είπε χθες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος σκιαγραφώντας εύγλωττα τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το κόμμα τα ηνία του οποίου ανέλαβε την Κυριακή.

Το ΠΑΣΟΚ- επισημαίνουν ανώτερα στελέχη του, έχει διαρρήξει τη σχέση του με τον προνομιακό πολιτικό του χώρο, τους μικρομεσαίους οι οποίοι αποτελούσαν και τον βασικό κορμό της εκλογικής του βάσης. Και ταυτοχρόνως έχει δυσαρεστήσει πολλούς ψηφοφόρους του οι οποίοι ανήκαν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα- αυτούς βλέπει σήμερα να οδεύουν μαζικά προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Προηγουμένως είχε δει χιλιάδες από τα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα να μετακινούνται προς το ΚΚΕ (το πρώτο ρεύμα αναχώρησης) και τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια. Κάποιος μπορεί να πει ότι το σημείο από το οποίο παραλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος είναι τόσο χαμηλό, που ο νέος αρχηγός δεν έχει τίποτα να χάσει. Πρέπει να προσπαθήσει για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στα δημοσκοπικά ποσοστά που το φέρουν λίγο πάνω από το 10- 11%, να αγωνίζεται για τις θέσεις τρία ως πέντε. Δεν είναι ωστόσο έτσι.

Οι προσεχείς εκλογές θα είναι κυρίως αναμέτρηση κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο- αυτή η θέση φαίνεται ότι μπορεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο του, αλλά η διαφορά του από τη ΝΔ είναι πάνω από 10 μονάδες, η ήττα θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα καταγραφεί στα αποτελέσματα της βραδιάς των εκλογών. Ακόμα και αν η ΝΔ- όπως φαίνεται, δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα είναι το κυρίαρχο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια.

Δεν είναι τυχαίο το ύψος στο οποίο τοποθέτησε τον πήχη των εθνικών εκλογών ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πάνω από 20% είπε. Ποσοστό το οποίο θυμίζει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ του 1977- τότε κέρδισε 25,34%, παρά το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, το 20% δείχνει… βουνό. Και αν επιτευχθεί μπορεί να κρατήσει τη ΝΔ σε χαμηλά και εκτός αυτοδυναμίας επίπεδα και το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό παιχνίδι. Και να επιβεβαιώσει τον Ευ. Βενιζέλο που δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή απ' ότι μπορεί να φανταστεί κανείς». Ίδωμεν…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: