Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ερώτηση του Γιώργου Κασσάρα για το κούρεμα των καταθέσεων του ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιώργος Κασσάρας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών, για το κούρεμα των καταθέσεων που το ΤΕΕ Δωδεκανήσου διατηρούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσει το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μέσα σε 3 ημέρες, περίπου 67.000 ευρώ, δηλαδή το 70% σχεδόν των ταμειακών του διαθεσίμων και να αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις βασικές λειτουργικές του ανάγκες.

Ο βουλευτής καλεί τον Υπουργό να απαντήσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία που υπέστη το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, αλλά και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, των οποίων οι καταθέσεις συμπεριελήφθησαν στο κούρεμα.

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Αθήνα, 21.3.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ : ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ„ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ

ΣΧΕΤ: 1. Το με αρ.πρωτ.392/16.3.2012 έγγραφο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου

2. Η με αρ.585/19.3.2012 εισαγγελική παραγγελία προς την Τράπεζα Ελλάδος

3. Η με αρ.πρωτ.0257 απάντηση της Τράπεζας Ελλάδος (Υποκατάστημα Ρόδου)

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου διατηρεί το σύνολο των χρηματικών του διαθεσίμων, με τα οποία καλύπτονται οι λειτουργικές του ανάγκες, δηλαδή μισθοδοσίες και τρέχουσες δαπάνες, στην Τράπεζα της Ελλάδος (υποκατάστημα Ρόδου), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Όπως περιήλθε σε γνώση μας, από τις καταγγελίες του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Ιάκωβου Γρύλλη, χρειάστηκε η εισαγγελική παραγγελία και οι κινητοποιήσεις των μελών του, για να υποχρεωθεί η ΤτΕ να τους γνωστοποιήσει την κίνηση των λογαριασμών τους.

Από τα στοιχεία του λογαριασμού που γνωστοποιήθηκαν τελικά, διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των κεφαλαίων τους είχαν, χωρίς τη συναίνεσή τους, ενταχθεί και επενδυθεί στο ΚΟΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και ενώ στις 9.3.2012 ανερχόταν στο ποσό 96.592 ευρώ, στις 12.3.2012 και μετά την ολοκλήρωση του PSI και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η τρέχουσα αξία της μερίδας τους στο ΚΟΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ανερχόταν σε 29.538 ευρώ. Δηλαδή το ΤΕΕ Δωδεκανήσου απώλεσε περίπου 67.000 ευρώ μετρητά από τα ταμειακά του διαθέσιμα μέσα σε 3 ημέρες.

Σύμφωνα δε με τον τοπικό τύπο, το ίδιο συνέβη και με άλλα ΝΠΔΔ, όπως π.χ. το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου, το ΚΑΦΚΑ Ρόδου, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το Ταμείο Λιμενεργατών Ρόδου κλπ.

Επειδή, μετά την απώλεια αυτών των χρημάτων, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις βασικές λειτουργικές του ανάγκες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εάν προτίθεται να λάβει μέτρα και ποια συγκεκριμένα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία του ΤΕΕ /τμήματος Δωδεκανήσου.

2. Εάν προτίθεται να καλύψει το Υπουργείο τα λειτουργικά έξοδα του Επιμελητηρίου, επιχορηγώντας το και

3. Εάν όντως το κούρεμα περιλαμβάνει τις καταθέσεις και άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως των Νοσοκομείων, του ΚΑΦΚΑ κλπ, τι σκοπεύει να κάνει και γι’ αυτά.

Ο Ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κασσάρας

koinonikisymfonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: