Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

BBC : «Πώς θα αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα;»- Προαναγγέλλει την έξοδο από το ευρώ, μετά τις εκλογές της Κυριακής!



BBC : «Πώς θα αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα;»- Προαναγγέλλει την έξοδο από το ευρώ, μετά τις εκλογές της Κυριακής!
Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθηθεί προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στη δραχμή, δίνει άρθρο του BBC, που προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής!

«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να σημαίνει ότι η χώρα θα φύγει οριστικά από την ευρωζώνη. Αν αυτό συμβεί, πως θα γίνει η εισαγωγή του νέου νομίσματος;» ρωτά η αρθρογράφος και προσθέτει ότι οι «Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να παραδώσουν την εξουσία σε αντιμνημονιακά κόμματα, που θέλουν να καταργήσουν τη συμφωνία διάσωσης, η οποία διασφαλίζει την καταβολή ζωτικής σημασίας κεφαλαίων για την Ελλάδα. «Αυτό θα φέρει τη χώρα πιο κοντά σε μια έξοδό της από το ευρώ. Συνεπώς πώς θα μπορούσε ένα νέο νόμισμα όπως η δραχμή να επανασυστηθεί;» αναφέρεται.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παράξει αρκετά χαρτονομίσματα για να αντικαταστήσει αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να αποτρέψει συνωστισμό στις τράπεζες.


Θα πρέπει (το νέο νόμισμα) να μπει σε μια αργία και να υπάρξει μια ενδιάμεση φάση ανάμεσα στα δυο νομίσματα. Οι προετοιμασίες θα ήταν ιδανικό να γίνουν μυστικά, λέει ο Τζόναθαν Λόινες, επικεφαλής οικονομολόγος του Capitan Economics στην Ευρώπη.

«Αν η Ελλάδα πρόκειται να αλλάξει νόμισμα, θα πρέπει να επιβληθούν κάποιοι έλεγχοι κεφαλαίων, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις συγκεκριμένων ποσών, έτσι μπορεί να διατηρηθεί μια τάξη και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες» τονίζει.

«Μετά, θα υπάρξει μια κάποιου είδους αργία για το δημόσιο, κατά την οποία οι τράπεζες και οι αγορές θα είναι κλειστές. Θα προηγηθεί μια περίοδος πριν από το νέο νόμισμα, κατά την οποία οι Έλληνες θα μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά ή με μικρής αξίας ευρώ έως ότου το νέο νόμισμα να είναι διαθέσιμο» λέει.
Το νέο νόμισα έπειτα θα συστηθεί και θα αντικαταστήσει το παλαιό, λέει ο Τζόναθαν Λόινες, αλλά σε κάποιο σημείο οι έλεγχοι στις τράπεζες θα πρέπει να αρθούν και να γίνει σημαντική υποτίμηση του νομίσματος που θα διαδεχτεί το ευρώ. Αυτό συνέβη και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή εξάλλου εξήγησε.

Όπως αναφέρει και ο Ρομπ Χάτσισον διευθυντής μάρκετινγκ της De La Rue ότι και να συμβεί χρειάζεται προετοιμασία. «Πρέπει να σκεφτείτε την προετοιμασία ειδικού χαρτιού για τα τραπεζογραμμάτια, που να ενσωματώνει χαρακτηριστικά ασφαλείας, το σχεδιασμό τους και τελικά την εκτύπωση. Δε μπορεί να γίνει σε μια νύχτα». Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις εικασίες πως η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταρτίσει σχέδιο για την παραγωγή νέας δραχμής. Εξήγησε όμως ότι η όλη διαδικασία θα χρειαστεί μήνες.

Και ο οικονομολόγος Τζέισον Μανωλόπουλος είπε από την πλευρά του ότι η διαδικασία θα χρειαστεί μήνες. «Έχω ακούσει ότι η όλη διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον από τρεις έως έξι μήνες» είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας το άρθρο, η αρθρογράφος ρωτά για το εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξανά τα παλαιά χαρτονομίσματα. «Από τη στιγμή που τα παλαιά χαρτονομίσματα της δραχμής γίνονται δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος και ανταλλάσσονται με ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Ωστόσο αυτό είναι δύσκολο γιατί τα περισσότερα έχουν καεί», απαντά ο Τόμας Χόκενχουλ του Βρετανικού Μουσείου.

«Αν οι αρχικές πλάκες εκτύπωσης της δραχμής υπήρχαν ακόμα, θα μπορούσε να είναι απλή διαδικασία να αλλάξουν οι ημερομηνίες και να χρησιμοποιηθεί η ίδια μηχανή», λέει. Όσο για τα νομίσματα; Μάλλον περνούν στη λήθη: το κόστος για την παραγωγή νομισμάτων είναι μεγαλύτερο από να εκτυπωθούν χαρτονομίσματα εξαιτίας του μετάλλου», λέει ο Χόκενχουλ.moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: