Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Reuters: Η Κομισιόν συζητά λύσεις για πιθανό Grexit - Περιορισμός στις αναλήψεις και έλεγχοι στα σύνορα μερικά από τα μέτρα



Reuters: Η Κομισιόν συζητά λύσεις για πιθανό Grexit - Περιορισμός στις αναλήψεις και έλεγχοι στα σύνορα μερικά από τα μέτρα
Δημοσίευμα - βόμβα από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτοπή εξετάζει το τι θα κάνει σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα που επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, μερικά από τα μέτρα που συζητώνται είναι ο περιορισμός των αναλήψεων από τα ΑΤΜ, η επιβολή ελέγχων στα σύνορα αλλά και ο έλεγχος των κεφαλαίων της ευρωζώνης.

 Όπως όμως διευκρίνίζεται όλα αυτά αποτελούν ιδέες και συζητήσεις, ως προετοιμασία για παν ενδεχόμενο και όχι για σχεδιασμό ενός βέβαιου επικειμένου γεγονότος.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν γίνει τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς εντείνεται η ανησυχία των ευρωπαίων για πιθανή εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιουνίου.

Όπως λένε, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί ακύρωσης του μνημονίου ίσως σημαίνει πως η χώρα θα φύγει από το ευρώ. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σε αυτές τις συζητήσεις, ωστόσο έχουν γίνει λεπτομερείς αναφορές για το τι θα πρέπει να γίνει.

 «Ένα σχέδιο για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ βρίσκεται στα σκαριά» λέει στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται προσθέτοντας πως το πλαφόν της ανάληψης και ο έλεγχος του κεφαλαίου έχουν ήδη αναλυθεί.

Άλλη πηγή του πρακτορείου αναφέρει πως ίσως πραγματοποιηθεί και αποβολή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. «Δεν πρόκειται για πολιτικές συζητήσεις, αλλά για ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε οικονομολόγους» ξεκαθάρισε η ίδια πηγή στο Reuters.moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: