Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Νέα συνομιλία Λιου με Τσίπρα και Τσακαλώτο...


Συνομιλία του αμερικανού υπουργού Οικονομικών με Τσίπρα-ΤσακαλώτοΤις δημόσιες παρεμβάσεις για το ελληνικό ζήτημα, που συνοδεύτηκαν με μπαράζ τηλεφωνικών επαφών παραμονή της συνόδου κορυφής, συνέχισε ο Λευκός Οίκος σε μια προσπάθεια να...
πιέσει το Βερολίνο για μια συμβιβαστική λύση.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ο κ. Λιου τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν ότι όλα τα μέρη - όπως η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι θεσμοί της και το ΔΝΤ - θα επαναλάβουν τις συνομιλίες για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες, αλλά απαραίτητες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης.

Για το ίδιο θέμα, τηλεφωνική επαφή είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογο του, Φρανσούα Ολάντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την σπουδαιότητα να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να ξαναρχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να γυρίσει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους εντός της Ευρωζώνης».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ τόνισε ότι η λύση στο ελληνικό αδιέξοδο απαιτεί βιώσιμο χρέος, προτρέποντας τους ηγέτες της Ελλάδας και της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμβιβασμό προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

«Το δημοψήφισμα τέλειωσε αλλά το όραμά μας παραμένει το ίδιο», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Όπως υπογράμμισε, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ να βρεθεί λύση στην ελληνική κρίση.

«O στόχος παραμένει ίδιος ακόμα και μετά το δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έρνεστ, για να προσθέσει ότι «και οι δύο πλευρές έχουν δείξει πως επιθυμούν την επίλυση της κρίσης με έναν τρόπο που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι μέσω της συμφωνίας επί ενός πακέτου χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρει την Ελλάδα στο μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων».

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν έναν υποστηρικτικό ρόλο, αλλά η ελληνική κρίση παραμένει μια κρίση πρόκληση που οι ευρωπαϊκές αρχές καλούνται να επιλύσουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: