Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«Να εξηγηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό απόψε τι σημαίνει το ''Όχι''» Γιουνκέρ: Θέλω και εύχομαι να αποφύγουμε ένα Grexit - Να παρακάμψουμε τους εγωισμούς


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά την έναρξη της ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. δήλωσε ότι «Η θέλησή μου, η ευχή μου είναι να αποφύγουμε ένα Grexit».
Juncker11
Αποσπάσματα από την ομιλία Ζ.Κ. Γιουνκέρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
«Στον γερμανικό Τύπο διαβάζω πάρα πολλά για τον εαυτό μου. Ότι εξαφανίστηκα και δεν είπα τίποτα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, δεν εξαφανίστηκα, ήρθα στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσω για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό είναι το βήμα στο οποίο μπορώ να μιλήσω».
«Η Κομισιόν επικρίθηκε από κάποια κράτη - μέλη σε σχέση με την Ελλάδα. Η Κομισιόν πρέπει να είναι σε θέση να εκφέρει την άποψή της ή θέλει το Ευρωκοινοβούλιο να είναι η επιτροπή θεσμικό όργανο τεχνοκρατών; Εγώ δεν είμαι τεχνοκράτης, φέρω πολιτική ευθύνη στους ώμους μου».
«Είναι καθήκον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μιλά ανοιχτά, ανεξαρτήτως της ευαισθησίας των θεμάτων που θίγει και ανεξαρτήτως του κατά πόσο έχει εντολή για κάτι τέτοιο. Προφανώς και σεβόμαστε την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν οι Έλληνες μέσω της ψήφου τους. Τους ετέθη ένα ερώτημα για κάτι που δεν υφίσταται. Πρέπει να κατανοήσουμε τι σήμαινε το δημοψήφισμα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά ''Όχι'' πάνω σε ένα κείμενο το οποίο δεν είναι προς συζήτηση. Ως εκ τούτου θα ζητήσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξηγήσει την ελληνική ψήφο».
«Τώρα πρέπει να παρακάμψουμε τους εγωισμούς και να δούμε την κατάσταση ως έχει. Πάντα πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit».
«Το να πεταχθεί η Ελλάδα έξω από την νομισματική ένωση είναι ανεπιθύμητο. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ρόλος της είναι να επιδιώκει συμβιβασμούς. Τώρα είναι η στιγμή να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πολύ σοβαρό σφάλμα η εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων από την ελληνική αντιπροσωπεία. Πρέπει να εξευρεθεί κάποια λύση, που δεν θα εμφανιστεί σε μια μέρα».
«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σήμερα είναι να επιδείξουμε κατανόηση και ανεκτικότητα, να συνομιλήσουμε και πάλι. Είναι απαράδεκτο να θεωρείται η Κομισιόν τρομοκράτης από την ελληνική κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε όμως και πάλι απόψε, θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τους ρητορικούς τόνους, να επιδείξουμε σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού. Μου λένε ότι δεν ήταν ένα όχι προς την Ευρώπη και το ευρώ».
«Έχω εμπειρίες από τη ζωή μου. Η εμπειρία είναι ότι οι απλές απαντήσεις είναι συνήθως λανθασμένες απαντήσεις. Είμαι κατά των απλών απαντήσεων. Για το θέμα της Ευρώπης δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Η Ευρώπη είναι η συνεχής προσπάθεια για συμβιβασμούς και αυτό είναι το καθήκον που έχει θέσει για τον εαυτόν της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό που θα ήθελα είναι: η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος- μικρό κράτος, να μην έχει την εντύπωση ότι θέλουμε να βγει από την Ε.Ε. ή την ευρωζώνη. Κάνεις δεν μπορεί να θέλει να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Και επειδή έτσι είναι τα πράγματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει το παν για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: