Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ζητούμενο ένα πρόγραμμα ESM Οι νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών στο επίκεντρο του Eurogroup


Οι νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών στο επίκεντρο του Eurogroup
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις σε ένα δύσκολο Eurogroup   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το ελληνικό αίτημα για διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα βρεθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στο επίκεντρο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και τις νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών.
Είναι ενδεικτικό πως η ημερήσια διάταξη της Ευρωομάδας αναφέρει πως «το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε αφού η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε μονομερώς από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με θέμα το ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που προβλέπεται βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου 2015».
Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο στο σημερινό Eurogroup, κάτι που όμως δεν ισχύει και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον κάτι που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς Ελλάδα και Ευρωπαίους ότι εάν πρώτα δεν καταλήξουν σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης το ΔΝΤ δεν μπορεί να εμπλακεί περαιτέρω στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά μόνο σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στο Eurogroup ως βάση συμφωνίας μια παραλλαγή της πρότασης που είχε κάνει η Κομισιόν προς την Ελλάδα στις 26 Ιουνίου.
Η πρόταση αυτή αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Η ίδια πρόταση προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατ. ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016.
 Η πρόταση αυτή προβλέπει για το ΦΠΑ των ξενοδοχείων, συντελεστές 13% αντί 23%, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφύγει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Η κυβέρνηση προσπαθεί ωστόσο να αποφύγει την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.
Στο ασφαλιστικό, διατηρούνται οι απαιτήσεις για το ΕΚΑΣ, για τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2019 με την κυβέρνηση να μην συμφωνεί σε άμεση περικοπή του 20% της δαπάνης για τους δικαιούχους με τις υψηλότερες συντάξεις. Πάντως, η ελληνική πρόταση προβλέπει την άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.
Το χρηματοδοτικό πακέτο που διεκδικεί η Ελλάδα ξεκινά από τα 29 δισ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που χρειάζεται για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος του 2016. Ωστόσο, αυτό μάλλον θα αυξηθεί αφενός διότι απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες, αφετέρου διότι το πρόγραμμα ενδέχεται να καλύπτει και το 2017.
Αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει σε αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 130,9 δισ. ευρώ του EFSF. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πως τα δάνεια του EFSF θα χωρισθούν στα δύο. Tο ένα κομμάτι του εναπομείναντος χρέους θα μετατραπεί σε ένα νέο δάνειο που θα προσφέρει τόκο 5% (διπλάσιο από το 2,5% που ισχύει σήμερα) και το υπόλοιπο ουσιαστικά θα διαγραφεί. Με τον τρόπο αυτό οι ετήσιοι τόκοι που θα καταβάλει η Ελλάδα θα παραμείνουν αμετάβλητοι (5%), διαγράφοντας όμως το 50% του αρχικού χρέους το συνολικό βάρος του χρέους θα μειωθεί σημαντικά.
Η ευρωζώνη προσεγγίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα την ελληνική κυβέρνηση. Κάποια κράτη μέλη δεν θέλουν να μπουν καν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, ενώ κάποια άλλα αντιπροτείνουν αντί ενός νέου διετούς δανείου από τον ESM να υπάρξει στη φάση αυτή ένα «πρόγραμμα – γέφυρα» έως ότου η ελληνική πλευρά ψηφίσει κάποια από τα μέτρα που συμφωνηθούν και επιδείξει πραγματική μεταρρυθμιστική βούληση.
Αυτό το «πρόγραμμα – γέφυρα» θα μπορούσε να επαναφέρει μερικώς τη ρευστότητα της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και να διασφαλίσει τα 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθεί το ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ που διακρατά η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Ιουλίου.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: