Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«Κουμπωμένοι» οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι-Π. Μοσκοβισί: Ένα Grexit θα ήταν συλλογική αποτυχία


Η πιο κρίσιμη μέρα για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ- Το έκτακτο Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής

Κορυφώνεται η αγωνία καθώς στις Βρυξέλλες συνέρχονται εκτάκτως το Eurogroup και στη συνέχεια η Σύνοδος Κορυφής, συνεδριάσεις που θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.
euro
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισίεκτίμησε πως η μη εξεύρεση λύσης και ένα Grexit θα ήταν μία συλλογική αποτυχία.
Ένα Grexit, συνέχισε, θα ήταν ένα φοβερό λάθος και δεν το θέλει η Κομισιόν ενώ τόνισε την ανάγκη να δομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρά. Ο Γάλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι, η αυτή η Σύνοδος δεν αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά το πως θα προχωρήσει η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνία.
Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την ελληνική πλευρά να πει τι επιθυμεί και ζήτησε ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», είπε ο επίτροπος Οικονομικών.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επικράτηση του «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε, σε αυτό απορρίφθηκαν οι προτάσεις της ευρωζώνης, επομένως πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Θα ακούσουμε τις προτάσεις της Αθήνας και θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα, πρόσθεσε ο Ολλανδός αξιωματούχος. Αναφερόμενος στην παραίτηση Βαρουφάκη ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, τονίζοντας πως αναμένει τις προτάσεις της Ελλάδας.
H ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για διαφυλάξει τη σταθερότητά της και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα που αμφισβητεί την αξιοπιστία της, συμπλήρωσε.
Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους υποστήριξε πως δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε πως το Eurogroup θα ακούσει προσεκτικά το αίτημα των ελληνικών αρχών και τις δεσμεύσεις που προτίθεται να αναλάβει η Ελλάδα, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε ένα Grexit, αν και δεν είναι στις προθέσεις της Επιτροπής, όπως είπε. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα μας παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών της Ευρωζώνης, επισήμανε.
O Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πήτερ Καζιμίρ είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι μια βιώσιμη συμφωνία είναι πιθανή μόνο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο ίδιος δήλωσε σκεπτικός, σχετικά με τη διαιώνιση της συζήτησης, η οποία είναι «καταστροφική» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνης. «Πρέπει να αποφασίσουμε κάτι όπως και να χει», κατέληξε.
Δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά θα πρέπει να μας δείξει ότι θέλει να μείνει, δεν εξετάζουμε δάνειο - γέφυρα, χρειαζόμαστε αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, προσθέτοντας πως η Αθήνα πρέπει να πει τι θέλει μετά το δημοψήφισμα. Για την παραίτηση Βαρουφάκη εξέφρασε την άποψη, πως ένα άτομο δεν μπορεί να επιφέρει την αλλαγή.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: