Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Στο Eurogroup o Τσακαλώτος, στη σύνοδο κορυφής ο Τσίπρας...


Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Τσίπρας
Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και επισήμως στο «τιμόνι» της διαπραγμάτευσης και με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στις αποσκευές του την...
επί της ουσίας στήριξη των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, μεταβαίνει η κυβέρνηση σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη σύνοδος Κκρυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Βάσει των ελληνικών προτάσεων, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της Ε.Ε. για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.

«Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Εντολή για άμεση επίτευξη συμφωνίας

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει λάβει την εντολή από τον πρωθυπουργό να εργαστεί με τρόπο ώστε να επιτευχθεί τάχιστα συμφωνία με τους εταίρους και τους θεσμούς και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτή η «εντολή» αποτελεί ουσιαστικά και την απάντηση των κυβερνητικών κύκλων στη χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ να «κουρέψει» τα ομόλογα ελληνικών τραπεζών που τίθενται ως ενέχυρα 

«Δεν μας προκαλεί ανησυχία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα εχέγγυα» έλεγαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ανάγοντας τη συγκεκριμένη απόφαση στο «συμβολικό επίπεδο».

Η συγκεκριμένη καθησυχαστική τακτική επελέγη ώστε το τραπεζικό σύστημα να μη δεχτεί στο «παρά πέντε» της συμφωνίας νέο πλήγμα από τους πολίτες, αλλά και για να μην προκληθούν νέες μορφές πανικού στην κοινωνία.

Με το «όχι» του λαού ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στις 20.00 στην τοποθέτησή του ενώπιον των ομολόγων του θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στη «σαφή απόφαση του ελληνικού λαού να απορρίψει τα μέτρα λιτότητας, που οι θεσμοί ήθελαν να βαρύνουν πάλι τους μόνιμα πληττόμενους», όπως έλεγαν συνεργάτες του.

Θα επιμείνει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, δηλαδή μιας λύσης με διευθέτηση του χρέους, ενώ δεν αποκλείεται να αφήσει αιχμές για τις αποφάσεις των εταίρων να μη δώσουν «αέρα» στον ελληνικό λαό τις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: