Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ώρα μηδέν για τη χώρα Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα


Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα
Από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης  

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο του δημοψηφίσματος. Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στους ομολόγους του.

Πυρετώδεις επαφές στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ είχαν στη συνέχεια συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Νωρίτερα, ο Τουσκ είχε συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τον ενημέρωσε για το τι έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup.O Τουσκ είχε, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.Την Τετάρτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, στην οποία θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από τον ESM.Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ λέει ότι ακούει από πηγές ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Προσερχόμενη στη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμα η βάση για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα από τον ESM.

Η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ευθύνη σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικά, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, πρόσθεσε.

«Δεν είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων, αλλά ζήτημα ημερών» προειδοποίησε η Μέρκελ και σημείωσε ότι περιμένει να ακούσει τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε υπευθυνότητα από την Ελλάδα, αλληλεγγύη από την ΕΕ, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα γιατί -όπως είπε- «δεν μπορούμε να μιλάμε για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενος στη συνάντηση, σημείωσε ότι οι ξένοι ηγέτες περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι μία λύση για το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να βρεθεί και τις επόμενες ώρες. Δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το εάν θα βρεθεί μία τεχνική λύση για την Ελλάδα. «Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρεθεί μια πολιτική λύση για την Ευρώπη και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν» σημείωσε ο Μ.Ρέντσι.

Δήλωσε ότι η Ευρώπη θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά σημείωσε ότι για να παραμείνει στην Ευρωζώνη η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες. «Πιστεύω ότι θα κάνουν τα πάντα για να βρεθεί συμφωνία» σημείωσε.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν είναι πολύ ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο χωρίς προτάσεις.

«Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα» είπε ο Ρούτε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, έκρινε πως «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

«Βρίσκομαι εδώ για να προασπίσω την ακεραιότητα, τη συνοχή και τις θεμελιώδεις αρχές της νομισματικής ένωσης. Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκτεταμένες προτάσεις και δεν νομίζω ότι το ζήτημα θα τελειώσει σύντομα. Το γεγονός είναι το εξής: εάν οι Έλληνες δεν παρουσιάσουν σήμερα, ή πολύ σύντομα διότι ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, αναλυτικές προτάσεις, εάν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε.

Ο ιρλανδός ηγέτης Έντα Κένι δήλωσε ότι απαιτείται μία συμφωνία. «Έχει έρθει η ώρα να δοθεί ελπίδα, βεβαιότητα και σταθερότητα στους πολίτες της Ελλάδας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι οποίοι (πολίτες) υποφέρουν».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι φαίνεται πως η Σύνοδος Κορυφής θα είναι «χάσιμο χρόνου» και σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμα τις προτάσεις της σημαίνει ότι «ξεκινάμε λάθος».

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και σημείωσε ότι «η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται δύο εταίροι να μιλήσουν, να εμπιστευτούν και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο. Αυτή δεν είναι η περίπτωση αυτή τη στιγμή».

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε με ένα πιστόλι στον κρόταφο ή ένα μαχαίρι στον λαιμό μας. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του» δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός. «Εάν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι και συνεχίζει να μην υπάρχει τίποτα στο τραπέζι, αυτό σημαίνει ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να τιμήσει την απαίτηση του ελληνικού λαού να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Εάν δεν υπάρχουν προτάσεις, φέρει βαριά ευθύνη προς τον ελληνικό λαό πρώτα και προς την Ευρωζώνη».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: