Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Κρίσιμες μέρες για την Ελλάδα- Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ Γ. Ντάισελμπλουμ: Αύριο περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις- Δεν δίνουμε σινιάλο στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της


Δεν μας κατέθεσε προτάσεις η Ελλάδα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε αυστηρούς τόνους μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup. Τις περιμένουμε αύριο, σημείωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  Όλοι ξέρουμε ότι, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη αλλά υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανίστηκε αρνητικός στο να δοθεί σινιάλο στην ΕΚΤ για να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.    Ακολουθεί η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, που θεωρείται καθοριστική για το μέλλον  της Ελλάδας στο ευρώ.
eurogroup
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblat, η Ελλάδα σχεδιάζει να καταθέσει νέα αίτηση στον  ESM για οικονομική βοήθεια.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη προεργασία ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι του νέου προγράμματος βοήθειας. «Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών είναι ενήμεροι για τις προθέσεις της Ελλάδας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας όμως ότι τελειώνει ο χρόνος για την Αθήνα. Από την πλευρά του το Bloomberg μεταδίδει, πως το σχετικό αίτημα θα καταθέσει απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Συνάντηση Ντράγκι -Τουσκ
Συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.
Αιχμηρό σχόλιο από την κυβέρνηση για τις προτάσεις 
Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι στα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις. «"Δεν έχουμε προτάσεις", υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;
Νέα τριμερής συνάντηση 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως θα συναντηθεί μαζί τους, είτε με τον καθένα ξεχωριστά πριν την έναρξη του Συμβουλίου στις 19:30 ώρα Ελλάδας.
Οι προσελεύσεις και οι δηλώσεις πριν από το Eurogroup
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισίεκτίμησε πως η μη εξεύρεση λύσης και ένα Grexit θα ήταν μία συλλογική αποτυχία.
Ένα Grexit, συνέχισε, θα ήταν ένα φοβερό λάθος και δεν το θέλει η Κομισιόν ενώ τόνισε την ανάγκη να δομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρά. Ο Γάλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι, η αυτή η Σύνοδος δεν αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά το πως θα προχωρήσει η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνία.
Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την ελληνική πλευρά να πει τι επιθυμεί και ζήτησε ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», είπε ο επίτροπος Οικονομικών.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επικράτηση του «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε, σε αυτό απορρίφθηκαν οι προτάσεις της ευρωζώνης, επομένως πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Θα ακούσουμε τις προτάσεις της Αθήνας και θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα, πρόσθεσε ο Ολλανδός αξιωματούχος. Αναφερόμενος στην παραίτηση Βαρουφάκη ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, τονίζοντας πως αναμένει τις προτάσεις της Ελλάδας.
H ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για διαφυλάξει τη σταθερότητά της και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα που αμφισβητεί την αξιοπιστία της, συμπλήρωσε.
ntais tsak
Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους υποστήριξε πως δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε πως το Eurogroup θα ακούσει προσεκτικά το αίτημα των ελληνικών αρχών και τις δεσμεύσεις που προτίθεται να αναλάβει η Ελλάδα, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε ένα Grexit, αν και δεν είναι στις προθέσεις της Επιτροπής, όπως είπε. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα μας παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών της Ευρωζώνης, επισήμανε.
O Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πήτερ Καζιμίρ είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι μια βιώσιμη συμφωνία είναι πιθανή μόνο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο ίδιος δήλωσε σκεπτικός, σχετικά με τη διαιώνιση της συζήτησης, η οποία είναι «καταστροφική» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνης. «Πρέπει να αποφασίσουμε κάτι όπως και να χει», κατέληξε.
Δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά θα πρέπει να μας δείξει ότι θέλει να μείνει, δεν εξετάζουμε δάνειο - γέφυρα, χρειαζόμαστε αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, προσθέτοντας πως η Αθήνα πρέπει να πει τι θέλει μετά το δημοψήφισμα. Για την παραίτηση Βαρουφάκη εξέφρασε την άποψη, πως ένα άτομο δεν μπορεί να επιφέρει την αλλαγή.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν τόνισε, πως κανείς δεν θέλει ένα Grexit και εμφανίστηκε θετικός ως προς το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Εξέφρασε δε την ελπίδα τις επόμενες μέρες να υπάρξει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος. Σημείωσε ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας. Πρόσθεσε,πάντως ότι το Grexit δεν είναι λύση και ότι πρέπει να αποφευχθεί. Όσον αφορά το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ο Ντε Γκίντος είπε ότι δεν είναι της παρούσης.
Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, είπε ότι είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. Όπως είπε πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50% και η ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται.
Αναμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια από τον νέο Έλληνα υπουργό οικονομικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, είπε ο υπουργός οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εργάζονται στο σενάριο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά όπως είπε εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση τι θα αποφασίσει να κάνει. «Στην πολιτική υπάρχει πάντα χώρος για συμβιβασμούς», πρόσθεσε.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: