Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Άρση του καμποτάζ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μετά το "άνοιγμα" του επαγγέλματος των οδηγών φορτηγών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας και με το οποίο ξεκινά η διαδικασία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ την έναρξη διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ισχύσει άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα οφέλη που απορρέουν από την άρση του καμποτάζ, τόσο για τον κλάδο όσο και για τους εργαζόμενους, για τους οποίους όπως είπε, πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης σειρά μέτρων στήριξης του Τουρισμού. Μεταξύ αυτών προβλέπονται: Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων αλλά και την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Σε αυτό το πεδίο, τόνισε ο Πρωθυπουργός θα βοηθήσει και η οριστική διευθέτηση των κανονισμών και των προδιαγραφών αδειοδότησης που προωθούμε άμεσα για τη λειτουργία Υδατοδρομίων και Υδροπλάνων.

Πολύ σημαντική για τον κλάδο του τουρισμού είναι και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού που αφορά τα κόστη των εταιριών στα ελληνικά αεροδρόμια και οδηγούν στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και tour operators/charter operators για την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών σε όλα τα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια (πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για τη φετινή θερινή περίοδο και την κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες. Με εξαίρεση το Ελ. Βενιζέλος, όπως τονίστηκε, κανένα αεροπλάνο σε κανένα αεροδρόμιο της χώρας δεν θα πληρώνει τέλη προσγείωσης και απογείωσης όλο το καλοκαίρι. Παράλληλα ανακοινώθηκε η οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε στοχευμένα μέτρα που μειώνουν το κόστος της χώρας για τον τουρίστα και δίνουν κίνητρα στους επισκέπτες μας να έρθουν στην χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης "βίζας" (θεώρηση διαβατηρίων) για τουρίστες που προέρχονται από νέες, δυναμικές και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του Τουρισμού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τους. Όπως είπε, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζονται οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως αυτή του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE.

Στο μεταξύ δυο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Παράλληλα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και την συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο η Κυβέρνηση εφαρμόζει, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από Ιούνιο - Σεπτέμβριο.

Με στόχο πάντα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, που όπως ανάφερε, είναι ένα σχέδιο που θα προωθεί το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει έτσι να επεκταθεί σε νέες αγορές, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες.

Το χαρτοφυλάκιο των δράσεων περιλαμβάνει και την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο των θεμάτων και δράσεων του τομέα των σκαφών αναψυχής και των ημεροπλοίων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής. Όσον αφορά τις μαρίνες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή τους, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δρομολογήθηκε η κατάρτιση μελέτης για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών (τουριστικών λιμένων) στην Ελλάδα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: