Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

FINANCIAL TIMES: ΤΟ ΔΝΤ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ Ή ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Μια ανάσα πριν μπουν οι τελικές πινελιές στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, μια ιστορική αναδρομή σε παραδείγματα χωρών που δανείστηκαν από το ΔΝΤ, μπορεί να αποτελέσει λόγο για αισιοδοξία ή απαισιοδοξία για το μέλλον της χώρας. Στους Financial Times υπάρχει άρθρο στο οποίο φαίνεται πως, στην πρώτη κατηγορία ανήκει η ιστορία της Βραζιλίας, η οποία δανείστηκε 30 δισεκατομμύρια από το ΔΝΤ το 2002 και σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής αυστηρότητας, κατάφερε να επανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της στις αγορές. Η ιστορία που αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει πανικό, είναι αυτή της Αργεντινής. Το Ταμείο σε αυτήν την περίπτωση έδωσε δάνεια, όμως η κυβέρνηση δεν τήρησε τα μέτρα τα οποία είχε συμφωνήσει, οπότε και το 2001 κήρυξε την μεγαλύτερη πτώχευση εθνικού κράτους στην παγκόσμια ιστορία. Υπάρχει μια πολύ δύσκολη ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας που καθησυχάζει τις αγορές αφενός και της μείωσης του κόστος δανεισμού, και η χώρα να αποφύγει να πέσει σε σοβαρή ύφεση αφετέρου οπότε και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ένας πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ ο Σάιμον Τζόνσον δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας: «Η καθαρή σύγκριση με την Αργεντινή έχει να κάνει με τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.» Η Ελλάδα έχει το ευρώ, η Αργεντινή είχε συνδέσει το νόμισμά της με το δολάριο. «Θυμίζει μια κλασσική περίπτωση μιας ανερχόμενης αγοράς με ένα υπερτιμημένο σταθερό νόμισμα.»
Όπως δηλώνει ο κύριος Τζόνσον κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αργεντινή ο λόγος του ΑΕΠ προς το χρέος ήταν 62%, ενώ της Ελλάδας είναι σχεδόν διπλάσιος. Το έλλειμμα της Αργεντινής κυμαινόταν στο 6.4% στου ΑΕΠ σε σύγκριση με το 12.7% της Ελλάδας.
Η εναλλακτική λύση είναι να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν οι αγορές σπρώξουν την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Όμως αυτό θα σήμαινε ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, κατά κύριο λόγο Γερμανοί και Γάλλοι τραπεζίτες, θα έχουν απώλειες σε κεφάλαιο και πολύ πιθανόν να μην γίνει δεκτή από τις χώρες της Ευρωζώνης που θα συγχρηματοδοτήσουν το σχέδιο διάσωσης.

Ωστόσο, η φλόγα της ελπίδας, ότι θα δούμε μια επανάληψη του βραζιλιάνικου παραδείγματος, τρεμοσβήνει. Την επισκιάζει η απειλητική σκιά του παραδείγματος της Αργεντινής.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: