Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Καταργούνται η Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ, η Αγρογή ΑΕ και το Ταμείο Πυροπαθών

Oλοκληρώνεται σταδιακά η λίστα με τους οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα παρουσιαστούν στο κλιμάκιο της τριμερούς επιτήρησης, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προτάσεων που κατέθεσαν τα υπουργεία, ούτε έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το καθεστώς εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, για τον αριθμό των μετατάξεων κτλ. Μολονότι η μείωση του μεγέθους του κράτους και των δαπανών του αποτελεί τόσο προτεραιότητα της κυβέρνησης όσο και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πρώτο στάδιο των καταργήσεων ξεκίνησε με τις εύκολες περιπτώσεις οργανισμών, οι οποίοι όμως δεν αναμένεται να αποφέρουν σημαντικό όφελος στα δημόσια ταμεία. Τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Θ. Πάγκαλος συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία παρευρέθησαν οι κκ. Χ. Παμπούκης , Ι. Ραγκούσης, Φ. Σαχινίδης και Σ.Λύτρας. Αρκετοί άλλοι εμπλεκόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας και δεν προσήλθαν. Ετσι, οι αποφάσεις περιορίστηκαν στις περιπτώσεις οργανισμών τεσσάρων υπουργείων.

Από αυτές η πιο σημαντική αφορά την κατάργηση της Αγρογή ΑΕ, ενός οργανισμού-«μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην Αγρογή απασχολούνται περίπου 300 υπάλληλοι και το κόστος μισθοδοσίας τους φθάνει στα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ίδιο υπουργείο προχωρεί στην κατάργηση 55 Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, στα οποία υπηρετούν 403 άτομα που θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ μελετά τη συγχώνευση του ΕΦΕΤ με τον Οργανισμό Γάλακτος. Επίσης, καταργείται η Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ, η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, η Σχολή Επιμόρφωσης που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών όπου ήταν πρόεδρος ο κ. Π. Μολυβιάτης, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις εκλογές μαζί με όλο το διοικητικό συμβούλιο.

Τα χρήματα του Ταμείου θα τα διαχειρίζεται μια διυπουργική επιτροπή και θα χρησιμοποιηθούν για τις πυρόπληκτες περιοχές. Υπό κατάργηση είναι και οι ακόλουθοι οργανισμοί: Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, εταιρείες διανομής αερίου, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο και Βιβλιοθήκη Εθνικού Τυπογραφείου.

Εξάλλου, προχωρεί και η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ηδη η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας και να συγχωνεύσει οκτώ ιδρύματα-«φαντάσματα» στον τομέα της Πρόνοιας.

Το υπουργείο Υποδομών έχει επικεντρωθεί στις συγκοινωνίες, οι φορείς των οποίων έχουν παραπλήσιο έργο και κοινό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δ.Ρέππας έχει προτείνει να συγχωνευθούν ο ΗΣΑΠ με τη Μετρό ΑΕ, η ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία) με τα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Δήμητρα Κρουστάλλη / ΒΗΜΑ


i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: